Upravené a čisté prostředí láká návštěvníky a odrazuje zločince

28. 2. 2018

Tomu, aby bylo v ulicích bezpečněji, zásadním způsobem přispívá revitalizace veřejného prostoru, zejména zeleně. Městská část dala v posledních letech „do kupy“ celou řadu dříve zanedbaných ploch, které jsou dnes přehledné a prosvětlené.

 „Lidé se tato místa už nemusí bát používat, tudíž se na nich zvyšuje pohyb chodců i cyklistů. Pěknější prostředí a větší pravděpodobnost možného odhalení tak samozřejmě odrazuje i případné útočníky. Nejvýznamnější příklady z posledních let v tomto ohledu představují třeba realizace dětských hřišť na dříve zanedbané ploše u křížení hloubětínských ulic Sadská a Mochovská, v Klánovické či ve Vybíralově ulici na Černém Mostě. Šlo o kompletní proměny celého prostoru,“ vysvětluje radní Mgr. Irena Kolmanová (TOP 09), do jejíž gesce bezpečnost v městské části spadá.

Parčík na křižovatce ulic Poděbradská a Kbelská

V uplynulém roce takto prokoukl například parčík na křižovatce ulic Poděbradská a Kbelská, kde radnice nechala pokácet dva ovocné stromy a odstranit husté šeříky. „Právě kvůli nepřehlednosti se lidé v parčíku necítili bezpečně a dlouhodobě jej nevyužívali. Důvodem kácení samotných stromů pak bylo znečišťování komunikace pro pěší a cyklisty padajícími plody. Nejen že zaneřáděný chodník nepůsobil zrovna hezky, hrozilo také větší riziko úrazu. Na místě jsme vysázeli nové, vhodnější dřeviny,“ upřesňuje radní Kolmanová.

Vnitroblok Šebelova

 Obdobným zásahem loni prošel také prostor u dětského hřiště ve vnitrobloku Šebelova. Zahradníci místo vyčistili a takzvaně zmladili tamní keře, kde se dříve našly i použité jehly od injekčních stříkaček.

Průchod z Františkovy do Ocelkovy, Centrální park

Prosvětlit potřeboval i průchod od ulice Františkova na Ocelkovu, kde městská část bezpečnost chodců loni zvýšila zmlazením, respektive „zastřižením“ keřových skupin. Významnou položkou na seznamu probíhajících revitalizací pak představuje i proměna Centrálního parku nedaleko stanice metra Rajská zahrada. Už od roku 2016 tu městská část průběžně zmlazuje keřové skupiny, čímž nejen prosvětluje a zpřehledňuje prostor, ale například i bojuje proti výskytu hlodavců.

Ulice Bryksova, Kpt. Stránského a Hodějovská

Do úpravy části tamní zeleně se městská část letos pustila na podnět občanů, kteří si stěžovali na tmavé a nepřehledné zákoutí v prostoru za tamní autobusovou zastávkou. Zahradnická firma keře prořezala a celý prostor prosvětlila. Stejně městská část postupovala i v případě části ulice Kpt. Stránského v prostoru bývalého dětského hřiště. „S bezpečností, byť v tomto případě bezpečností z hlediska silničního provozu, souvisí i připravované kácení v ulici Hodějovská v Kyjích, kde chceme v nadcházejících měsících připravit prostor na vybudování chodníku,“ doplňuje radní Kolmanová.

Další úpravy zeleně

Vedle úprav zeleně, jejichž cílem bylo především zvýšit bezpečnost v místě, městská část řadu míst revitalizuje z čistě estetických, případně i hygienických důvodů. „To je případ třeba letošní úpravy okolí ZŠ Bratří Venclíků, kde  jsme nechali odstranit jalovec, v němž se držely odpadky,“ říká Ing. Markéta Adámková, vedoucí Odboru dopravy a ochrany prostředí. Obdobně se loni proměnilo prostranství před pobočkou České pošty na Rajské zahradě či břeh Kyjského rybníka.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme