TOP 09 pro Prahu 14

Ohlédnutí za čtyřmi léty práce na radnici Prahy 14

25. 9. 2014

V době předvolební, kdy všichni mluví o velkých plánech, je třeba se vrátit o čtyři roky zpět a podívat se na to, co se slíbilo a co se splnilo. Teprve poté si každý může udělat jasný a ucelený obrázek o tom, jak jsou předvolební sliby nejrůznějších stran či politických uskupení věrohodné.

Volební program T0P 09 v roce 2010 byl zaměřený na řešení palčivých problémů – zejména v dopravě a bezpečnosti a třeba i na vytvoření příležitostí pro kulturu a sport. Jeho nezanedbatelnou součástí bylo také zachování a rozvoj zelených ploch a parků a v neposlední řadě tolik důležitá změna v transparentním řízení radnice a zlepšení do té doby ztrátového hospodaření, které muselo být dotované rozprodejem majetku Prahy 14.

V dopravě byl program zaměřen hlavně na nejbolestivější místa – např. přestavbu křižovatky Vajgarská s Broumarskou. V bezpečnosti, zejména na Černém mostě, pak kladen důraz na koncepční spolupráci s policií a zajištění rychlé pomoci prostřednictvím strážníků na nejohroženějších místech, jako např. u některých hřišť.

„Po čtyřech letech můžeme s klidným svědomím konstatovat, že klíčové body programu se podařilo splnit,“ říká starosta a lídr komunálních voleb Radek Vondra.

Pro děti se podařilo zrekonstruovat řadu hřišť a postavit několik nových. V KD Kyje se vytvořil zase zajímavý a různorodý program, kam si zvykli chodit lidé i z ostatních částí Prahy 14. Postupně se rozjely i další kulturní a jiné akce v lépe dostupné Plechárně.

V oblasti životního prostředí, konkrétně rozšiřování zeleně, je největším úspěchem zahájení výstavby parku U Čeňku – jednoho z největších parků na území celé Prahy. Kromě toho se povedlo několik menších projektů – např. osazení zeleného pásu v okolí Českobrodské a celkové zlepšení péče o zeleň a pořádku na Praze 14.

V rámci změn ve vedení městské části se podařilo více otevřít radnici a navázat širší spolupráci s občany.  Zvětšil se tím prostor pro všechny názory, které zaznívají nejen při veřejných projednáváních, ale také v rámci necenzurovaného prostoru, a to i pro opozici na stránkách měsíčníku Čtrnáctka. Rozšířily se i možnosti pro poskytování informací nejen o našem konání, ale i o celé činnosti úřadu.

Velmi podstatná změna nastala v hospodaření a postupnými kroky se podařilo v minulém roce dokonce dosáhnout vyrovnaného rozpočtu. Na běžných výdajích se ušetřilo více než 20 milionů korun. Díky tomu lze ve větší míře podporovat nové činnosti například v kultuře a sportu. Vedle toho se podstatně omezil výprodej majetku Prahy 14 (téměř trojnásobně) a na druhé straně se eliminoval výpadek těchto příjmů externími zdroji (dotacemi a granty), čímž se podařilo udržet investice na stávající úrovni. Zlepšilo se také hospodaření s bytovým i nebytovým fondem Prahy 14, takže již není ztrátové.

Kromě toho se podařila řada menších, přesto významných věcí, které usnadňují život občanům a zvyšují občanskou vybavenost - otevřením pracoviště pošty v OC Černý most nebo zajištěním účinné pomoci v době povodní v minulém roce.

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme