Terminál na Černém Mostě se konečně dočká rekonstrukce

7. 5. 2019

Dlouhých jednadvacet let byl terminál na Černém Mostě tak zvaným územím nikoho. Komplex se stanici metra a mnoha stanovišti pro městské, příměstské i dálkové autobusové linky od jeho dokončeni nikdo – hlavni město ani žádná z jeho organizaci – nepřevzal do správy. A podle toho taky vypadá – oprýskané lavičky, zrezlé železobetonové konstrukce, fasáda znečištěna ptačím trusem. Nyní se situace konečně zlepši. „Technická správa komunikaci hl. m. Prahy (TSK) na podnět městské časti a z rozhodnuti vedeni pražského magistrátu v těchto dnech dokončuje převzetí terminálu do své správy. Je to obrovský krok kupředu. Vyjasněni majetkoprávních vztahů je zaklad pro to, aby se konečně mohlo začít s rekonstrukci tohoto ostudně zanedbaného areálu,“ říká starosta Prahy 14 Mgr. Radek Vondra (TOP 09). O to, aby hlavni město přijalo za terminál zodpovědnost, usiluje dlouhodobě. „Jedna se o jednu z bran

do metropole, mnohdy to první, co tuzemští i zahraniční návštěvnici Prahy vidí, když vystoupí z autobusu. A to je opravdu špatný obrázek. Jsem moc rad, že se nám daří zúročovat dobré vztahy, které se nám podařilo po loňských komunálních volbách s magistrátem nastavit,“ vysvětluje starosta. Jen co TSK dokonči administrativní proces převzetí objektu, začne s detailním prověřovaným jeho technického stavu. „Už nyní je samozřejmě jasné, že je po dlouhých letech nečinnosti velmi špatný. Zastupitelstvo hlavního města na konci dubna schválilo investici přes 100 milionů korun, která bude využita na odstraněni havarijního stavu a na zahájeni projektové přípravy celkové rekonstrukce terminálu,“ dodává starosta Vondra. Připomíná, že opravy budou pochopitelně během na dlouhou trať

a vyžádají si hodně trpělivosti ze strany cestujících. Je velmi pravděpodobné, že v průběhu prací bude provoz terminálu vždy v nezbytném rozsahu omezován.

Text převzat z měsíčníku Městské části Praha 14 „Čtrnáctka“