Svízel s Černým Mostem

16. 9. 2018

Černý Most prošel za poslední roky pozitivní proměnou. Nové obchodní centrum, nové fasády, opravené školy, nová hřiště, Park U Čeňku, rozhledna Doubravka. To všechno jsou místa, která lahodí oku a povznášejí mysl. Ale když člověk vystoupí z metra a vstoupí na sídliště získá dojem, že tady se zastavil čas někde v osmdesátých letech.

Rozpadající se dlažba, oprýskané zdi, rezavé zábradlí, zašlá okna, rozestavěný dům či zanedbané travnaté plochy. To je terminál Černý Most. Místo kde se protíná metro, pražské i středočeské autobusy, vstupní brána do sídliště. Místo kudy denně projdou tisíce lidí.

Jak je možné, že tohle nikomu nevadí? Vadí, lidem z Černého Mostu to přímo pije krev a mě to děsně štve. Celá anabáze začala už v devadesátých letech – nová stanice metra Černý Most z roku 1996, tehdy ještě skoro v polích, byla postavena narychlo. Do dnešního dne tato stavba nemá jasného správce. Odbor investic magistrátu terminál postavil ale není předána na odbor majetku. O vnitřek se stará Dopravní podnik, venkovní plochy udržuje Technická správa komunikací. Přímý vlastník není, terminál visí ve vzduchoprázdnu a podle toho vypadá. Před třemi lety jsme za Čtrnáctku pečlivě terminál prošli a připravili soupis jasných problémů a ošklivých míst, které je potřeba odstranit. Dopravní podnik většinu věcí uvnitř napravil, horší je to s vnějším vzhledem. Terminál už není na opravy, ale spíš na zbourání. Vždyť je stejně starý jako nákupní centrum a to už stojí zcela nové. Jeho kapacita i koncepce nevyhovuje a bylo potřeba jej celý přestavět. Co jsem starostou tak se snažím, aby terminál byl správně převeden v rámci magistrátu. Nejblíže jsme tomu byli před dvěma lety, kdy už potřebné složité smlouvy byly připraveny, předjednány a schylovalo se k podpisu. V tu dobu ale politici na magistrátu zaúřadovali, odvolali vedoucí úředníky a nastalo bezvládí, které všechny kroky zastavilo.

Samostatnou kapitolou jsou nedořešené restituce a náhrady pozemků v okolí terminálu. Rozestavěný dům, z něhož jsou jen základy, hned u výstupu z metra, stojí na pozemku více vlastníků, kde soud už přes deset let řeší jejich nároky. Proto stavba stojí. Na velké ploše naproti výstupu (tam kde bývají cirkusy) měla stát velká administrativní budova – odbor dopravních agend magistrátu, možná by se tam přesunula i radnice Prahy 14. Ale situace s pozemky je stejná – vlastnictví řeší soud a stále nic.

Na lepší časy se blýská s chodníkem od metra směrem k obchodnímu centru. Současný úzký chodník, který naprosto nestačí množství procházejících lidí, by měl být na podzim přeložen a výrazně rozšířen. Snad tedy aspoň cesta tam nebude ostudou.

Jedinou nadějí je, že nové vedení hlavního města Prahy, vzešlé z nadcházejících voleb, bude schopno dotahovat věci do konce. Teď to bohužel prostě nejde.