Radnice Prahy 14 prokoukne. Čeká ji rekonstrukce, díky které se i hodně ušetří.

18. 11. 2019

Radniční budovy představují zásadní součást koloritu měst a obcí, vypovídají o jejich architektonickém charakteru, jsou vlastně takovou místní vizitkou. Třicet pět let starý panelový dům, ve kterém sídlí radnice Prahy 14 (jako úřad slouží od června roku 1996) už dávno chloubou není – ani zvenku, ani zevnitř. Stejně jako každá jiná starší stavba má své kostlivce, zejména v létě se v něm prakticky nedá dýchat, a rozhodně nejde s dobou, co se úspor energií a návštěvnického komfortu týká. To všechno by se v nadcházejících letech mělo změnit.

Zastupitele městské časti na svém zářijovém jednaní rozhodli, že je čas objekt zrekonstruovat. Promění se v moderní budovu, která nabídne podstatně příjemnější prostředí nejen místním zaměstnancům, ale i návštěvníkům, a navíc s poloviční energetickou spotřebou, než je v současnosti. „Díky své poloze nedaleko stanice metra Rajská zahrada je radnice sice dobře přístupna, ale to je tak jediný její momentální benefit. Chceme, aby i budova odrážela to, kam se městská část v posledních letech posunula a o co usiluje mimo jine i v oblasti udržitelného rozvoje. Jsem přesvědčeny, že nepohodli, které s sebou rekonstrukce logicky ponese, bude stát za to,“ říká starosta Prahy 14 Mgr. Radek Vondra (TOP 09). Odkazuje tak i na dlouhodobou prací městské časti v rámci mezinárodního programu místní Agenda 21, jehož cílem je nejen zlepšovat služby občanům a rozvíjet vliv veřejnosti na zdejší děni, ale také dbát na šetrný přistup k životnímu prostředí.

Nová fasáda i vzduchotechnika

Co se během rekonstrukce stane? Projekt počítá se zateplením objektu, výměnou oken i dveří, s novými elektrickými rozvody, prvky zeleně s využitím dešťové vody, s výměnou světel i kotle a především pak s novou inteligentní vzduchotechnikou. Ve většině prostor úřadu například dodnes chybí klimatizace, což zejména s ohledem na klimatické změny a stále teplejší léta mění návštěvu radnice v zážitek podobny saunování, ovšem bez ochlazovacího bazénku. Po rekonstrukci bude budova disponovat plošnou klimatizaci, půjde navíc o sofistikovaný systém, který zabraní tomu, aby se plýtvalo energiemi. V případě puštěného chlazeni například nebude možné zároveň otevřít okno, klimatizace se za takových okolnosti okamžitě vypne. „Vedle zvýšeni komfortu pro návštěvníky je hlavním cílem snížit energetickou náročnost budovy, a to nejen s ohledem na životni prostředí – třeba na potřebu snížit emise skleníkových plynů, ale i na úsporu nákladů. Vzhledem k tomu, že se energetická náročnost budovy sníží téměř o padesát procent, ušetříme i finance. Uspořené prostředky budeme moci investovat smysluplněji, například do rozvoje zeleně v městské časti,“ doplňuje starosta Vondra. Předpokládané náklady na rekonstrukci výrazně přesáhnou sto milionů korun. „Na projekt se nám však podařilo získat dotaci z evropských fondů (pozn. redakce: z Operačního programu Praha – pól růstu), která pokryje celých 90 procent nákladů. Finanční účast městské časti tak bude velmi mala. S tím, aby místní obyvatele investici do rekonstrukce radnice prakticky nepocítili, nám pomůže i pražsky magistrát – návratnou finanční vypomoci, pochopitelně bez jakýchkoliv úroků,“ vysvětluje starosta Vondra, který má v gesci vedle územního rozvoje i ekonomiku a rozpočet městské časti.

Začít by se mělo na jaře

Pokud vše půjde dobře, s rekonstrukci radnice městská část začne na jaře 2020. Aktuálně probíhá výběrové řízeni na dodavatele prací, vybrán by měl byt na přelomu letošního a příštího roku. Už nyní je jasné, že se plán neobejde bez dočasného stěhovaní odborů úřadu. „Tuto fázi momentálně intenzivně řešíme, vše se vyjasni při finalizaci výběrového řízeni na dodavatele. Jakmile bude stanoveny harmonogram, budeme o tom občany informovat. Není třeba mít jakékoliv obavy. I během rekonstrukce budou všechny agendy využívané občany dobře dostupné a informace o nich srozumitelnou formou distribuované všemi našimi informačními kanály. Je pro nás klíčové, aby služby, které městská část pro obyvatele zajišťuje, byly poskytovaný v maximálně nezměněné, respektive nesnížené míře,“ říká místostarostka Prahy 14 Mgr. Irena Kolmanova, která má na starosti investice městské časti. Rekonstrukce radnice dle současných předpokladů skonči nejpozději v záři roku 2021.

V plánu je i nový sál

Součásti moderních radničních budov bývají nejrůznější sály vhodné například pro jednaní zastupitelstva či pro pořádaní společenských akci. Pokud se městské časti podaří zajistit financovaní, bude se moci podobným prostorem v budoucnu také pochlubit. Současně s projektem na rekonstrukci radnice zastupitele schválili také přípravu projektu na její přístavbu. „Neznamená to, že k tomu skutečně dojde, bude hodně zaležet na okolnostech a na tom, zda seženeme dotační prostředky, a také na vůli zastupitelstva, které by muselo posvětit samotnou investici, nicméně chceme byt připraveni. Čtrnáctka si reprezentativní radnici zaslouží,“ doplňuje starosta Vondra. Projekt, na jehož přípravu městská část vyhlásí výběrové řízení, vyjde z již existující ideové studie řešící nejen zmíněny sál, ale i další prostory uvnitř budovy a také cely předprostor před úřadem. Dokumentace je nezbytná mimo jine pro získaní stavebního povoleni a územního rozhodnuti. Přestože to na první pohled nevypadá, protože zdánlivě jde o jeden panelový dům, ve skutečnosti radnice sídli ve dvou budovách přístupných dvěma vchody. „Přístavba by obě tyto budovy propojila tak, aby se již nemuselo chodit venkem, což je zejména za nepřiznivého počasí nepříjemné nejen pro zaměstnance úřadu, ale i pro jeho návštěvníky. Vzniknout by měl také prostor pro chybějící vestibul,“ vysvětluje hlavni architekt městské časti Ing. arch. Milan Vesely. Pokud k přístavbě nakonec skutečně dojde, bude budova rozhodně působit vznešeněji než v současnosti nebo než jen po úpravě samotné fasády. Studie pracuje s jednoduchou skleněnou hmotou přístavby a jejím vysokým řadem. „Už z dálky na radnici také upozorňuje zvýrazněné nároží s hodinami, které k radnicím patři od nepaměti,“ popisuje vizualizace doplňující studii její autorka, architektka Jana Mastiková ze studia LOXIA. Dvoupodlažní přístavba by měla vchod v severozápadní časti. Po vstupu do objektu by se návštěvnici ocitli ve vstupní hale přes dvě podlaží. V prvním nadzemním podlaží by důležitou funkci zastávaly informace pro veřejnost a přepážky, kde by si občane mohli vyřídit vše potřebné. K dispozici by byla i kavárna přesahující do venkovního prostoru. „Součásti řešeni je i vytvořeni příjemného okolí radnice. Předpokládáme, že většina návštěvníků bude přicházet ze severu od stanice metra, případně autobusové zastávky. Uspořádaní veřejného pobytového prostoru přímo u vstupu do radnice by tedy kopírovalo linii přirozeného pohybu lidi z teto strany,“ naznačuje možnou budoucí podobu radnice a jejího okolí architekt Veselý.

Tento text byl převzat z měsíčníku Městské části Praha 14 „Čtrnáctka“