Radnice Prahy 14 je tu pro vás v novém hávu

Ušetří až polovinu energií

18. 12. 2021

Radniční budovy úřadu městské části Praha 14 vítají návštěvníky v novém „kabátě“. Rekonstrukce budov v ulici Bratří Venclíků (č. p .1072 a 1073) na Černém Mostě skončila v závěru října, stejně jako stěhování zaměstnanců, kteří po dobu prací působili na dočasných pracovištích v hloubětínské ulici Poděbradská a na náměstí Plk. Vlčka. 

„Vedle zvýšení komfortu pro návštěvníky a zaměstnance bylo hlavním cílem snížit energetickou náročnost budov, a to nejen s ohledem na životní prostředí – třeba na potřebu snížit emise skleníkových plynů, ale i na úsporu nákladů. Díky rekonstrukci se energetická náročnost budov sníží téměř na polovinu,“ uvedla místostarostka Prahy 14 Mgr. Irena Kolmanová (TOP 09), do jejíž gesce patří investice v městské části. Modernizace radnice začala loni v květnu. Během ní oba objekty získaly novou fasádu, okna, nové elektronické rozvody, světla, kotle, zásobníky na svod dešťové vody, kterou je nyní možné využívat například na zalévání, a především pak novou inteligentní vzduchotechniku. „Ve většině prostor chyběla klimatizace, což bylo v horkých letních dnech nepříjemné návštěvníkům i zaměstnancům. Nyní radnice disponuje plošnou klimatizací, respektive sofistikovaným systémem, který zároveň brání tomu, aby se plýtvalo energiemi. V případě puštěného chlazení například není možné zároveň otevřít okno, klimatizace se za takových okolností okamžitě vypne,“ vysvětlila místostarostka Kolmanová. Nově na radnici funguje i regulace osvětlení tak, aby odpovídalo potřebám, ale zároveň se nesvítilo zbytečně, či regulace vytápění. „Ne že by v kancelářích byla zima – teplota zůstává regulovatelná zaměstnanci, kteří prostory využívají –, nicméně zbytečně nepřetápíme. Zaměstnanci si mohou hlídat například i hladinu CO2 v kancelářích, samozřejmostí jsou bezpečností čidla odhalující kouř a podobně,“ dodala místostarostka.

Třetí nejlepší neplejtvák

Přestože radniční budovy prošly zásadní proměnou, nejde o změny, které by byly v interiéru patrné na první pohled. „Projekt řešil především energetické úspory. Nyní, v další fázi, plánujeme zvelebení vnitřních prostor. Například tam, kde to bude třeba, vymalovat, dokoupit nový nábytek, dokončit navigační systém a podobně. Tyto práce budeme realizovat postupně,mimo jiné i v závislosti na tom, jak se nám na ně podaří zajistit financování,“ uvedla místostarostka Kolmanová. Projekt na rekonstrukci radničních budov už stačil posbírat i ocenění udělovaná odborníky. Institucím, které mají dobrou zadavatelskou praxi ve veřejných zakázkách, společnosti OTIDEA a DATLAB už čtvrtým rokem udílejí ocenění Neplejtvák. Letos byla zařazena nová kategorie Nejlepší počin ve veřejných zakázkách, do níž odborníci a zástupci veřejnosti nominovali dle jejich názoru výjimečné zakázky. Za zakázku Revitalizace energeticky náročných budov metodou Design & Build získala městská část Praha 14 třetí místo. Ocenění obecnějšího charakteru „za přínos k rozvoji odpovědného veřejného zadávání v České republice“ Praha 14 v listopadu získala i od Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Finančně velmi náročnou rekonstrukci radničních budov by městská část nemohla realizovat bez dotační podpory. „Náklady projektu podpořeného z evropského Operačního programu Praha – pól růstu činily bezmála 150 milionů včetně DPH. Dotační podpora pokryla většinu nákladů na úsporná opatření. S úhradou zbývajících nákladů na vlastní rekonstrukci a některých dalších souvisejících nákladů – zejména na stěhování a dočasný provoz úřadu v náhradním objektu – pomohl Magistrát hl. m. Prahy poskytnutím návratné bezúročné finanční výpomoci. Tu MČ postupně splácí. Některé náklady hradila i sama městská část ze svého rozpočtu,“ uvedl 1. místostarosta Prahy 14 Mgr. Radek Vondra (TOP 09), do jehož gesce mimo jiné spadá i zajišťování financí z evropských fondů. Rekonstrukce budov byla náročná nejen pro realizátora, zaměstnance úřadu, ale i pro samotné návštěvníky, kteří při vyřizování některých svých úředních záležitostí museli jezdit dál a na jiná místa, než byli zvyklí. „Občanům velice děkuji za trpělivost a v naprosté většině případů za vstřícný přístup. Modernizovaná radnice bude nyní lépe sloužit nám všem,“ uzavřela místostarostka Kolmanová.

 

Tento text byl převzat z měsíčníku městské části Praha 14 „Čtrnáctka“

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme