Radnice chce stromy na náměstí v Hloubětíně zachovat

5. 6. 2017

Městská část podpoří občany, kteří volají po zachování stromů na jižním náměstí v Hloubětíně. Radní rozhodli, že přestože s revitalizací náměstí podle návrhu architektonického studia Písek Seyček Architekti souhlasí, požadují úpravu projektu do podoby, která umožní zachování maximálního počtu stromů. „Nemalá část místních obyvatel dala jasně najevo, že jsou pro ně stromy na náměstí důležité a že se jich nechtějí vzdát. Respektujeme to a uděláme vše pro to, aby tyto stromy na místě zůstaly“ řekl k tomu starosta Prahy 14 Mgr. Radek Vondra (TOP 09).  

 

Kácení souvisí s dlouhodobě připravovanou revitalizací celého prostoru náměstí, kterou na popud městské části chystá Technická správa komunikací hl. m. Prahy. Obnova prostoru měla podle posledních předpokladů začít na jaře 2018. Nyní je pravděpodobné, že se kvůli nutnosti upravit projekt tak, aby stromy zůstaly v maximální míře zachovány, začátek prací zhruba o půl roku posune.

Investor v rámci revitalizace počítá například se zlepšením povrchu náměstí s opravou svodů dešťové kanalizace, úpravou a novým rozvržením zelených ploch, zkulturněním místního stánkového prodeje, doplněním mobiliáře včetně veřejného osvětlení nebo s umístěním kavárny. Součástí současných plánů je také doplnění rychlého občerstvení, zázemí pro stánky, dětského hřiště a vodního prvku.

V září 2014 byl návrh revitalizace představen veřejnosti v rámci projednávání Strategického plánu rozvoje městské části pro období 2015 až 2025. Vzhledem k tomu, že žádné připomínky občanů městská část neobdržela, architekti pokračovali v přípravě dokumentace k návrhu. S prvními nesouhlasnými stanovisky se občané na městskou část obrátili na podzim roku 2016, v dubnu 2017 následovala petice protestující proti kácení, pod niž se podepsalo několik stovek občanů. Městská část zorganizovala schůzku s architekty a zástupci investora, ze které vzešel požadavek na zpracování nezávislého dendrologického posudku. Z něj následně vyplynulo, že stromy mají v místě své opodstatnění – respektive že v daném prostoru plní významné mikroklimatické funkce a podílí se na jeho ochlazování. Ve čtvrtek 11. května 2017 se na náměstí uskutečnilo veřejné projednání. Občané, kteří se ho zúčastnili, se jednoznačně přiklonili k zachování dřevin, a to i přes zmíněná rizika související s možným prodloužením termínu realizace.

Text je převzat z měsíčníku Městské části Praha 14 "Čtrnáctka"

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme