První ročník participativního rozpočtu finišuje, druhý začíná

17. 5. 2019

Pilotní ročník participativního rozpočtování „Čtrnáctka podle vás“ rozdělil pět milionů korun mezi dvanáct projektů. V tom letošním mohou občané podávat návrhy na projekty od prvního května do konce července, rozdělovat se bude stejná částka.

Osm z projektů vybraných v pilotním ročníku participativního rozpočtováni už slouží občanům městské časti. Projekt sportovní, tedy Fotbalová Liga Mistrů Prahy 14, se koná v průběhu celého roku, tři zbývající budou realizovaný do podzimu. „Máme radost, že se obyvatele Prahy 14 podařilo zapojit do rozhodovaní o investicích a zušlechtěni naši městské časti. Člověk, který v dane lokalitě žije, má nejpřesnější představu o tom, co konkrétní místo pálí a jakou změnu potřebuje. Někdy i relativně mala investice může znamenat velký posun k lepšímu – kdyby například osvětleni přechodu přispívající k jeho vyšší bezpečnosti zabránilo jedné nehodě, mělo by to smysl,“ říká Mgr. Irena Kolmanova (TOP 09), místostarostka Prahy 14, která má participativní rozpočet ve své gesci.

Jak na to?

V první fázi participativního rozpočtováni Čtrnáctka podle vás mohou občane podávat své návrhy, z nichž radnice vybere ty, které splňuji zadaní. V další fázi lide hlasuji pro projekty, které se jim nejvíce libí a nakonec se tyto projekty s nejvíce hlasy realizuji. První fáze běží od 1. 5. do 30. 7. 2019. Pravidla, jak by projekt měl vypadat a co všechno by měl obsahovat, najdete na webu MČ. „Asi nejzásadnější je skutečnost, že se projekt musí tykat území, které je v majetku městské časti či hlavního města Prahy. Pro snazší orientaci, které pozemky to jsou, máme na webu k dispozici mapu,“ vysvětluje Lucie Hlavačkova, koordinátorka Čtrnáctky podle vás z UMČ. „Navrhovatel projektu musí být starší 15 let a nemusí mít trvale bydliště na Čtrnáctce, je však potřeba získat garanty z naši městské časti, kteří se budou starat o podporu projektu v jeho blízkém okolí,“ doplňuje Lucie Hlavačkova.

Bezpečnost, sport i relaxace

Navržené projekty se dotýkaly různých oblasti života. Na bezpečnost se zaměřilo výše zmíněné osvětleni přechodu a nájezdy na chodník, zbývá realizovat Kyjské terasy, které upraví a zkrášlí strmou a po dešti kluzkou cestičku vedoucí od KD Kyje ke Kyjskému rybníku. Cela řada návrhů řešila způsob tráveni volného času děti či dospělých a s nim související zušlechtěni zanedbaných veřejných prostranství. Revitalizovalo se dětské hřiště v Jahodnici a parčík ve Splavné, ve kterém porostou betonové houby. Divočina ztratila něco ze své divokosti a stala se místem vhodným pro relaxaci a hraní petanque, v Jahodnici přibylo stromořadí a veřejně přístupný gril. Kolem Kyjského rybníka vede nova zpevněna cesta a ve vnitrobloku v Bobkově ulici mají komunitní zahrádku, které místní občane poeticky říkají oáza. Zbývá postavit dětské hřiště v Hloubětíně, které se oproti úvodnímu návrhu trochu posunulo v prostoru, a zkultivovat vnitroblok na Černém Mostě. „Tím předešly ročník participativního

rozpočtováni uzavřeme a budeme se těšit na ten letošní, doufám, že projekty budou zase tak pestré,“ doplňuje místostarostka Kolmanova.

Nové projekty, nové výzvy

V pilotním ročníku přijala radnice přibližně 30 projektů, některé se musely vyřadit pro nesplněni požadavků. Do hlasovaní jich pak postoupilo 18 a 12 z nich uspělo. „Rada bych lidem s nápadem vzkázala, aby se nebalí to zkusit. Těm, kteří už mají s podobnými projekty či žádostmi o granty zkušenosti, nepřipadá proces složitý. A těm, kteří zkušenosti nemají, rádi pomůžeme. Samozřejmě jsme se při realizaci setkávali s drobnými komplikacemi, třeba ze stran dodavatelů, ale nebylo to nic, co by se nedalo vyřešit. Celkově vidím první ročník jako pozitivní zkušenost a věřím, že to podobně vnímají i úspěšní překladatele projektů“, dodává Lucie Hlavačkova, koordinátorka Čtrnáctky podle vás.

 

Převzato z měsíčníku městské části Praha 14 „Čtrnáctka“.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme