Přírodní koupaliště v Kyjích Praha 14 jen tak neotevře. Kvůli odvolání

3. 3. 2019

Cestování za koupáním čeká obyvatele Prahy 14 zřejmě i příští rok. Spolek Rajská 14, založený politiky z hnutí ANO se odvolal proti územnímu rozhodnutí a stavebnímu povolení na vybudování přírodního koupaliště, které městská část plánuje otevřít v Kyjích – při ulici Broumarská.

Odvolání spolek odůvodňuje zejména nedostatečným vypořádáním původně podaných námitek. Poukazuje například na neodpovídající počet parkovacích míst a stromů nebo na neřešené nakládání s odpady. Starosta Prahy 14 Mgr. Radek Vondra, do jehož gesce územní rozvoj a tedy i projekt na výstavbu koupaliště spadá, odvolání vnímá jako účelové. „Spolek založili politici z hnutí ANO a nyní ho zneužívají ke svým cílům,“ uvedl starosta Vondra.

Projekt na výstavbu tzv. biotopu, tedy koupaliště s přírodní kořenovou čističkou, vychází ze studie, kterou v září roku 2016 schválili zastupitelé městské části (pro hlasovali všichni přítomní zastupitelé).

Budoucnost území podél ulice Broumarská se řeší již dvacet let. Na téma jeho využití vznikla studií celá řada. V roce 2013 vyhlásila Praha 14 architektonickou soutěž na urbanistický návrh řešení oblasti. „Ten byl posléze diskutován s občany. Navrhovanou výstavbu lidé většinově odmítli, jasně se vyjádřili, že v Kyjích chtějí přírodní rekreační plochu, na což reagovala i zmíněná poslední studie schválená místním zastupitelstvem,“ říká starosta Vondra.

Upozorňuje, že po vybudování koupaliště v Praze 14 místní obyvatelé dlouhodobě volají. „Je to patrné z pravidelných průzkumů a dotazů na Lokálních veřejných fórech. Zaznělo to i na Dětských fórech. Městská část ve spolupráci s Odborem životního prostředí Magistrátu hl. m. Prahy dlouhodobě hledala a prověřovala všechny již existující místní vodní plochy, ale žádná není vhodná ke koupání. Pokud jde o Kyjský rybník, ten je rybářským revírem. Navíc je zde klidová zóna pro ptactvo,“ vysvětluje starosta Vondra.

Areál koupaliště má být celoročně přístupný. Vznikne zde velké dětské hřiště s vodními prvky, odpočinková zóna, v plánech je rovněž vybudování restaurace. „Kritici projektu upozorňují na údajně nedostatečný počet zamýšlených parkovacích míst. Když se podíváte na srovnatelné areály – například biotop v Radotíně nebo nové koupaliště Lhotka – žádné nenabízí tolik míst, aby zde mohli zaparkovat všichni potenciální návštěvníci. Děláme vše pro to, aby lidé v horkých letních dnech mohli do Kyjí dojet MHD, na kole či aby přišli pěšky. Auto je až poslední způsob dopravy. Cílem není zastavit oblast obřím parkovištěm,“ uvádí starosta Vondra.

Předpokládané náklady na vybudování přírodního koupaliště v současnosti dosahují k 45 milionům korun. „Oproti původním předpokladům narostly, ovšem má to své důvody. Jednak – aby se zvýšila atraktivita areálu i mimo sezónu, jak bylo požadováno – původně zamýšlené bistro v projektu nahradila restaurace, jednak cenu zvedají průtahy spojené s odvoláními. Ceny stavebních prací meziročně strmě stoupají. Ovšem i tak jsou náklady na vybudování koupaliště srovnatelné s náklady u ostatních biotopových koupališť,“ říká starosta Vondra.

Podle hlavního architekta městské části Milana Veselého je vybudování přírodního koupaliště na Rokytce, v sousedství Kyjského rybníka „logickým doplněním aktivních rekreačních prvků v postupně vznikající rekreační zóně“. „Jde například o Zámecký park v Dolních Počernicích nebo o nedávno dokončený Park Zahrádky ve Vysočanech. Přírodní koupaliště zvýší kvalitu života místních lidí během letních měsíců, bude další krásnou přírodní atrakcí po parku U Čeňku a rozhledně Doubravce,“ uvádí architekt Veselý.