4. 5. 2018

Praha 14 patří mezi městské části s výrazným podílem zeleně, což kdekdo ocení zvláště teď, na jaře. Všechno voní, kvete, září ve svěžích odstínech a láká k procházkám. Svůj podíl na tom má nejen přívětivé počasí, ale i „lidská ruka“. Narcisky, tulipány, krokusy a další typicky jarní květiny zdobí zahrady, kam je zasadili majitelé přilehlých domů, i veřejná prostranství, kde se o to postarala městská část. Ta zároveň chystá další výsadbu – mimo jiné stromů a trvalek.

„Chtěli jsme, aby na jaře Praha 14 rozkvetla, a povedlo se. Naštěstí nám přálo počasí a těch skoro 13 tisíc cibulovin, co jsme loni na podzim zasadili, teď může dělat radost,“ říká starosta městské části Mgr. Radek Vondra (TOP 09). Všemi barvami to hraje například v Centrálním parku nedaleko stanice metra Rajská zahrada, před Poliklinikou Parník na Černém Mostě nebo třeba v parku Vidlák v Hostavicích. Do nákupu a výsadeb cibulovin (4 200 kusů tulipánů, 3 600 kusů narcisů, 3 600 kusů krokusů a 1 500 kusů ladoněk) Praha 14 loni investovala bezmála 90 tisíc korun.

Trvalky na Rajské zahradě

Letos na jaře vznikne nový záhon, tentokrát s trvalkami a dalšími travinami, ještě u stanice metra Rajská zahrada. Další z celkem osmi stovek sazenic pak zahradníci „rozdělí“ na další místa městské části, například na Hutě. „Vedle květin plánujeme v nadcházejícím období sázet i stromy, částečně za spolupráce společnosti Coca-Cola,“ vysvětluje radní Mgr. Irena Kolmanová (TOP 09). Celkem stovku stromků nechá radnice vysázet na Jahodnici, podél ulic Poděbradská, Pospíchalova nebo třeba podél Kolbenovy. „Některé z těchto stromů budou náhradou za ty, které loni na podzim poničila vichřice,“ dodává radní Kolmanová. Na poslední měsíce roku městská část připravuje výsadbu dalších, opět zhruba 13 tisíc cibulovin, jež doplní ty stávající, a hodlá také pokračovat v revitalizacích zeleně. Ty je možné provádět pouze v době vegetačního klidu, tudíž se do nich radnice pravidelně pouští na podzim a v zimě. Během uplynulých zimních měsíců městská část například nechala vyčistit a prosvětlit prostor v ulici Tálínská u viaduktu či takzvaně zmladit keřové skupiny podél ulic Cíglerova a Bryksova. Prokoukla i zeleň v Hodějovské, kterou bylo nutné připravit na budoucí vybudování chodníku. Vedle toho se loni dočkaly proměny keře v již zmíněném Centrálním parku nebo třeba v průchodu z Františkovy do Ocelkovy ulice. Za zmínku určitě stojí i úprava prostoru před ZŠ Bratří Venclíků, odkud byl odstraněn „lapač odpadků“ v podobě přestárlého jalovce, nebo proměna nepřehledného zákoutí za autobusovou zastávkou v ulici Bryksova.

Skoro 20 miliónů korun na úklid a údržbu

Náklady, které Praha 14 investuje do údržby zeleně a do úklidu veřejných prostor, stále rostou. V roce 2016 dosáhly částky 18,3 milionu korun, loni 19 milionů a letos se předpokládá 19,3 milionu. Faktorů, které postupný nárůst ovlivňují, je víc. Jednak obecně rostou ceny komodit, jednak se rozšiřují služby. Radnice například častěji seká trávu – původně sekačky vyjížděly šestkrát ročně, od roku 2016 již osmkrát, přičemž jedna seč vychází zhruba na 600 tisíc korun. Svůj podíl na nákladech pak mají i vandalové a zloději květin, kteří každoročně způsobují desetitisícové škody.

Tento text byl převzat z měsíčníku Městské části Praha 14 „Čtrnáctka“.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme