Praha 14 potřebuje nové školy a školky. Kdy budou?

20. 9. 2022

Čtrnáctka potřebuje nové základní školy. Chybí na Jahodnici a na Hutích. Když je postavíme, ulevíme dalším školám v okolí

Ještě jako starosta jsem to probíral horem dolem na každém z veřejných projednání. Po letech bušení na zavřené dveře se na jaře ledy pohnuly a magistrát zařadil novou školu na Jahodnici mezi priority v Praze. Rada hlavního města schválila už v březnu memorandum o výstavbě – tahle škola je mnohem blíž realitě.

Je za tím hromada práce a ještě bude. Teď přichází na řadu Městská část, která ale za půl roku nepřipravila ani základní dokument ke schválení – snad to proběhne teď na posledním jednání zastupitelstva. Víme, že je potřeba vykoupit pozemekpřipravit projekt získat potřebná povolení. Nepochybuji o tom, že to znovu nastartujeme, protože kolem toho jsou naprosto skvělí lidé. Mimochodem, znáte Kláru Holou z Jahodnice? Ta za školu bojovala od začátku a patří ji velký dík!

Na Hutích teď škola ani školka není vůbec žádná. Je to daň za živelný stavební rozvoj Hutí bez potřebné občanské vybavenosti. Mateřská škola u Sicherovy se již projektuje a mohla by se začít brzy stavět. Pro  novou základní školu na Hutích je vybrán pozemek a běží úprava územního plánu. Řešení ale musíme mít i na dobu než se postaví, protože problém existuje už teď a za čtyři či sedm let budou dnešní děti z mateřinky dávno potřebovat základku. Radnice měla pro Hutě uvolnit pronajaté třídy na ZŠ Chvaletická, jak bylo dlouho připraveno, ale to se bohužel nestalo – psal o tom kolega Pavel Mašek, dříve radní pro školství.

Je to mrzuté, ale je potřeba dát výpověď soukromému nájemci a využít prostory školy pro to, pro co byly postaveny – pro žáky základních škol z Prahy 14. Ne vymýšlet nesmysly jako je změna projektu školky na provizorní školu, nebo sliby postavení nové školy za čtyři roky. Sebelepší vedení městské části školu za čtyři roky nepostaví, to je prostě technicky nemožné. A balamutit rodiče dětí, to už je fakt přes čáru

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme