8. 3. 2016

Hlavní město Praha se pro rok 2016 pyšní titulem: „Evropské hlavní město sportu“ V následujícím článku se podíváme na to, jak to se sportem a jeho podporu vypadá na Praze 14. Co pro podporu zdravého pohybu dětí i dospělých dělá městská část? A je „Čtrnáctka“ dobrým místem pro aktivní sportovce?

Na první pohled se může zdát, že „Mekka sportu“ v hlavním městě, jako jsou Vršovice a podobné čtvrti s velkými stadiony zvučných jmen, má oproti Praze 14 v oblasti sportu velkou výhodu. Pravda, areály zahrnující množství různých sportovišť a hal na jednom místě i zázemí slavných fotbalových klubů, to má jistě něco do sebe. Výhody má ale i naše Praha 14, tou největší pro sport a pohyb obecně je její poloha na okraji města a skvělá dostupnost zeleně.

KAM SPĚJE FOTBAL V KYJÍCH?

Díky zázemí TJ Kyje se v Praze 14 daří kvalitnímu fotbalu na soutěžní úrovni a na své si prostřednictvím různých turnajů přijdou i rekreační hráči. Celý areál navíc do budoucna čeká další rozvoj, jehož výsledkem má být plně vybavený moderní komplex sportovišť včetně zázemí. Je tak možné, že se zdejší klub prosadí i na vyšší úrovni než dosud. Tradici si ostatně

získal i otevřený turnaj v malé kopané, který se pod názvem Kyje Hall Cup bude letos konat již po deváté, a to 26. března. Zájemci o účast se mohou hlásit na e-mailu: turnaje@stopzevling.cz. Díky aktivitě mladé generace se do Hloubětína vrátil i tradiční nohejbal, který si nově drží vysokou úroveň i v soutěži žen. Pokud se chcete věnovat tenisu nebo jeho stolní variantě, také najdete dostatek možností, a to nejen v Hloubětíně, ale i v Kyjích nebo na Černém Mostě.

LEGENDY EVROPSKÉHO FORMÁTU

Mezi sportovní zajímavosti Prahy ale patří především odvětví méně tradiční, v nichž však zdejší kluby vynikají i na mezinárodní úrovni. Když zůstaneme v Hloubětíně, jistě je třeba zmínit akvabely z klubu SK Neptun, který je jediným pražským oddílem, jenž se věnuje synchronizovanému plavání a bezesporu patří k domácí špičce. Podobně je na tom i oddíl aerobiku Fit studio D, který působí při ZŠ Vybíralova a pravidelně sbírá úspěchy z mezinárodních soutěží. Černý Most je také domovem softbalového klubu Spectrum Praha, který dominuje extralize, a řada jeho hráčů se chystá i na obhajobu evropského titulu v barvách české reprezentace.

SPORTOVNÍ AKCE PRO VEŘEJNOST

Dokladem, že Praha 14 je sportovní čtvrtí, je pak například i loňský prestižní závod v terénním triatlonu Xterra, který hostila městská část jako jediná v Praze, tradiční festival sportu pro všechny Stop Zevling nebo sportovní dny, které pod názvem Vitalsport od loňska pořádá společnost Decathlon ve spolupráci s Prahou 14. Druhý ročník této akce se bude letos konat 10. září na Černém Mostě, přičemž na tento den připadne i letošní Stop Zevling a akce Městečko volnočasových aktivit, kde se mimo jiné představují i sportovně zaměřené neziskové organizace.

ZÁKLADEM JSOU SPORTOVIŠTĚ PRO VEŘEJNOST

Když se hovoří o sportu, často dojde i na problémy s výchovou mladé generace. Praha 14 v tomto ohledu jde vlastní cestou, a ta se zdá mít velmi dobrý směr. „Snažíme se podporovat nejen zavedené i nově vznikající sportovní kluby, v rámci dotačních programů podporujeme

jejich činnost, případně i různé konkrétní projekty. Naším hlavním cílem ale je, aby měla Praha 14 pestrou síť veřejně přístupných sportovišť dostupných všem generacím,“ vysvětlil starosta Radek Vondra (TOP 09). Podle jeho slov dává městská část na podporu sportu a sportovních klubů na svém území každoročně zhruba 1,4 milionu korun. Před loňskými letními prázdninami bylo slavnostně otevřeno sportoviště při ZŠ Generála Janouška v novém kabátě. Po rozsáhlé opravě několika herních ploch je v areálu školy k dispozici hřiště na hokejbal, dvě menší multifunkční hřiště s novým umělým povrchem a jedno velké, jehož součástí je i atletický ovál.

DVĚ NOVÁ HŘIŠTĚ UŽ ZKRAJE LÉTA

Do května 2016 dostanou nový kabát další dvě školní hřiště, konkrétně u ZŠ Vybíralova a ZŠ Chvaletická. Na opravy se městské části podařilo získat dotaci ve výši pěti milionů korun od hlavního města Prahy. Bez této finanční pomoci by akce vůbec nebyly realizovatelné. Obě hřiště dostanou nový moderní povrch. „V případě ZŠ Chvaletická se rekonstruuje víceúčelové sportoviště pro míčové hry, jehož součástí bude i nová malá tribuna, nové sloupky a síť na volejbal či nohejbal, branky na florbal a koše na basketbal. U ZŠ Vybíralova nechává městská část rekonstruovat současný běžecký ovál – plánuje jej proměnit v atletický s vodopropustným povrchem,“ dodává radní Irena Kolmanová (TOP 09) s tím, že součástí sportoviště budou také nově opravené plochy pro skok daleký, vrh koulí a skok vysoký. Samozřejmostí je i úprava terénu jako takového. Zmizí staré obrubníky, dlažba a náletové dřeviny. Náklady na rekonstrukce herní plochy při ZŠ Vybíralova se vyšplhají na 4,9 milionu korun, oprava hřiště u ZŠ Chvaletická bude stát 2,7 milionu korun. V době mimo vyučování budou oba areály zpřístupněny veřejnosti.

PRO VŠECHNY GENERACE

Cílem vedení městské části je dosáhnout situace, kdy si v Praze 14 najde svou možnost sportovat každý bez ohledu na věk či momentální kondici. Podpory ze strany městské části se tak dostává i projektům, jako je právě startující Běžecká škola Miloše Škorpila nebo další sportovní kurzy na Plechárně, která se zaměřuje na širokou veřejnost a slibuje příjemný pohyb i těm, kteří se z důvodu věku nebo kondice rozhodně neřadí mezi sportovní nadšence.

SPORTOVNÍ VYCHYTÁVKY V PRAZE 14

Těm jsou naopak určeny další „vychytávky“, které v mnoha městských částech nenajdete. Platí to například pro krytý skatepark v Plechárně, což je pražský unikát podobně jako škola skateboardingu nebo boxerské tréninky, které tým z Plechárny pořádá už druhým rokem. Aktuálně začíná i pravidelná zumba, cvičení rodičů s dětmi nebo stolní tenis pro vozíčkáře. Pro milovníky fyskultury moderního střihu vyrostlo v Bojčenkově ulici moderní cvičiště na street workout, v Hloubětíně pak cvičební prvky určené primárně seniorům.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme