Praha 14 investuje pro děti a mládež

2. 6. 2021

Praha 14 každoročně investuje miliony korun do rozvoje hřišť, sportovišť, školských budov i volnočasových aktivit pro děti. Peníze na investice cílící do této oblasti plynou nejen z rozpočtu městské části a z různých dotačních programů, ale i z participativního rozpočtu, o jehož využití rozhodují především místní obyvatelé.

 

Svého druhu unikátní pražské sportoviště radnice momentálně buduje za areálem TJ Kyje na Jahodnici. Na ploše o několika stovkách metrů čtverečních, kde historicky končily navážky z výstavby blízkých bytových domů a kterou donedávna ještě „zdobily“ pouze náletové dřeviny, roste nový park nejen pro bikery. „S výstavbou jsme začali loni, aktuálně sportoviště dokončujeme. Pokud vše půjde dobře, v červnu jej zpřístupníme veřejnosti. Oficiální otevření s doprovodnou zábavnou akcí a ukázkami nejrůznějších triků, které lze na místních překážkách dělat, plánujeme na začátek září,“ uvedla místostarostka Prahy 14 Mgr. Irena Kolmanová (TOP 09), do jejíž gesce mimo jiné spadá i životní prostředí a budování herních či sportovních ploch. Park nabídne hliněné a jílové překážky pro pumptrack s jízdním povrchem z mletého vápence, a to v různých úrovních složitosti. Na své si zde přijdou jak zkušení jezdci, tak začátečníci i děti. „Pumptrack je posledním dobou velmi oblíbeným sportovištěm. Vzhledem ke konceptu od nejjednoduššího okruhu přes překážky zaměřené na udržení rovnováhy až po cílovou jump lajnu vše zapadá do sebe,“ upozornil Michal Maroši, který je nejen známým českým bikerem, ale také se na výstavbě jahodnického parku osobně podílí. Další součástí revitalizované plochy je dětské hřiště, zázemí pro občerstvení a sociální zařízení, dvě platformy s vyhlídkami na dráhu či mlatové cesty, které mohou lidé využívat k procházkám. „Samozřejmostí je také doplňkový mobiliář, jako jsou například lavičky či odpadkové koše. Vstup do areálu bude zdarma,“ dodala místostarostka Kolmanová. Nedílnou součástí projektu je rovněž úprava zeleně – tak, aby odpovídala novému způsobu využití území. Kromě několika druhů trávníků bude v parku vysázeno 840 keřů a více než stovka různých druhů stromů. Počítá se také s asi 700 kusy trvalek a bezmála 1800 kusy cibulovin. „Zeleně jsme zde naplánovali opravdu hodně. Chtěli jsme, aby byl park hezký a dělal radost nejen při sportování. Samozřejmě nebude vše vidět hned po otevření – zeleň se musí uchytit, dorůst, některé druhy rostlin se navíc budou osazovat později s ohledem na jejich vegetační potřeby,“ uzavřela místostarostka Kolmanová. Předpokládané náklady na výstavbu bikeparku dosáhnou k 28 milionům korun, přičemž prakticky celou tuto částku pokryje dotace od Magistrátu hl. m. Prahy.

 

Hřiště ZŠ Hloubětínská

 

Co se rozvoje hřišť a sportovišť týká, další významný počin letošního roku představuje rekonstrukce hřiště při ZŠ Hloubětínská. Práce městská část dokončila v dubnu. V areálu jsou dvě sportovní plochy – jedno víceúčelové hřiště, nyní s novým povrchem, kde lze hrát například fotbal či basketbal, druhé, rovněž rekonstruované, nabízí plochy pro skok daleký či kuželník, dále grafické prvky například pro člunkový běh, kruhový trénink a další pohybové aktivity. Náklady na rekonstrukci hřišť se vyšplhaly k částce 2,7 milionu korun, přičemž více než 600 tisíc korun pokryla magistrátní dotace. Vedle výše uvedených herních a sportovních ploch Praha 14 v uplynulých letech vybudovala například workoutová hřiště na Černém Mostě a na Jahodnici, nový skatepark a fitpark u volnočasového centra Plechárna nebo jahodnický parkour, který vznikl jako jeden z projektů participativního rozpočtu.

 

Tento text byl převzat z měsíčníku městské části Praha 14 „Čtrnáctka“.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme