Praha 14 chce být příjemným místem pro život

21. 11. 2018

Všestranně se rozvíjet, zvyšovat životní úroveň a přitom šetřit životní prostředí. To je hlavní myšlenka udržitelného rozvoje, jehož náplň představuje jednu z klíčových linií mezinárodního programu Místní agenda 21 (MA21). Městská část Praha 14 se do něj zapojuje od roku 2009 a na pomyslném žebříčku kvality jeho naplňování stále stoupá.

V plnění programu, jehož nedílnou součásti je i podpora participace veřejnosti na místním rozvoji, se momentálně řadí do kategorie C - stabilizace. Jako kategorie C se označuje mírně pokročilá úroveň, která předpokládá aktivní zapojení veřejnosti a politické zastřešení procesu MA21. To se však možná brzy změní. „V závěru října jsme prošli obhajobou kategorie B, která byla velmi náročná. Musely se do ni zapojit prakticky všechny odbory úřadu, jejichž zástupci se podíleli na zpracováni auditů udržitelného rozvoje v deseti oblastech a následně prezentovali výsledky své práce před oponenty a odbornými hodnotiteli z pracovní skupiny pro MA21 při Radě vlády pro udržitelný rozvoj. Samozřejmě zazněly i připomínky, ale vzhledem k tomu, že celkově byly reakce odborníků spíše pozitivní, věříme, že se nám postup do kategorie B podaří. Definitivní rozhodnutí bychom měli znát v listopadu,“ říká místostarostka Mgr. Irena Kolmanova (TOP 09), která má místní Agendu 21 v Praze 14 ve své gesci.

MA21 – Koordinátor i hlídací pes

„Bečko“ pro Čtrnáctku znamená především zvýšení prestiže. Stala by se totiž první městskou části v cele České republice, která se v rámci tohoto mezinárodního programu zatím dokázala vyšplhat takto vysoko, a tudíž by mohla sloužit i jako dobry přiklad pro ostatní. „zároveň by to však byl velký závazek.

Byt svým způsobem vlajkovou lodi, a to v kterékoliv oblasti, samozřejmě klade velké nároky na nasazení všech zúčastněných,“ dodává místostarostka Kolmanova. Program místní Agenda 21 se prolíná mnoha oblastmi. Je koordinátorem, který je propojuje a zároveň i hlídacím psem, upozorňujícím na nedostatky, na nevyužité rezervy. Jen namátkou: v rámci MA21 městská část sbírá podněty od obyvatel, organizuje participativní rozpočet, tedy rozpočet, o jehož využití rozhoduje veřejnost, řeší, jak zpříjemnit služby úřadu, zkvalitnit podmínky pro podnikání na území Prahy 14, podporovat správné tříděni odpadu, nakládaní s pitnou vodou, hlídá šetrný a účelný uzemni rozvoj, ochranu půdního fondu nebo v neposlední řadě dohlíží na kvalitní nabídku vzdělávacích a kulturních aktivit. „MA21 pracuje v podstatě se vším, co ovlivňuje náš život. Je základem pro správné strategické plánování, bez něhož by se Praha 14 nemohla smysluplně rozvíjet,“ uzavírá místostarostka Kolmanova.

Článek byl převzat z měsíčníků Městské části Praha 14 „Čtrnáctka“.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme