Praha 14 bojuje proti prodeji alkoholu a tabáku dětem a mládeži do 18 let

20. 2. 2015

Protože přibývá případů, kdy lidé mladší osmnácti let pijí alkohol a užívají tabákové výrobky, Městská část Praha 14 přistoupila k preventivnímu projektu, jehož cílem je těmto nešvarům předcházet. Ve spolupráci s místním Obvodním ředitelstvím Městské policie hl. m. Prahy upozorňovala prodejce alkoholu a tabáku na možné porušování zákona.

Projekt byl zaměřen na večerky provozované převážně občany Vietnamu, jejichž neznalost právních norem a nařízení může vést k porušování zákona č. 379/2005 Sb. Ten zakazuje prodej alkoholu, tabákových výrobků a tabákových pomůcek osobám mladším 18 let, navíc z něj vyplývá povinnost informovat o tomto nařízení kupujícího.

Strážníci minulý týden obcházeli zmiňované provozovny a prodejcům rozdávali nejen informační letáky v českém a vietnamském jazyce, ale také cedule určené zákazníkům. Smyslem projektu je preventivně působit na prodejce – a potažmo i na zákazníky – s cílem omezit prodej návykových látek dětem a mládeži z Černého Mostu, Kyjí a Hloubětína. Překlad materiálu zajistilo Integrační centrum Praha, o.p.s.

„Praha 14 vnímá jako důležité minimalizovat přístup dětí a mládeže k alkoholickým a tabákovým výrobkům, proto jsme se rozhodli tento projekt ve spolupráci s Městskou Policií uskutečnit,“ říká radní Mgr. Irena Kolmanová (TOP 09), v jejíž gesci je mimo jiné i bezpečnost.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme