Praha 14 bojuje proti konzumaci alkoholu mladistvými

2. 3. 2017

Praha 14 se jako vůbec první pražská městská část zapojuje do kampaně Respektuj 18!, jejímž cílem je změnit tolerantní postoj veřejnosti ke konzumaci alkoholu mladistvými a podpořit omezení jeho prodeje a podávání dětem a nezletilým. Vedle radní Prahy 14 Mgr. Ireny Kolmanové (TOP 09) své tváře pro kampaň „zapůjčí“ také producent, skladatel a zakládající člen skupiny Lucie Michal Dvořák či vítěz Letních paralympijských her v Pekingu lukostřelec David Drahonínský.

„Znepokojuje nás nárůst případů, kdy strážníci nachytali děti či mladistvé s lahví alkoholu v ruce. Chceme s tím něco dělat. A tím něčím myslím začít u kořenů samotného problému – u dospělých, kteří dětem a mladým lidem pod osmnáct let přístup k alkoholu umožňují,“ říká radní Mgr. Irena Kolmanová. I podle ředitelky Městské policie Prahy 14 Ing. Bc. Dany Hetzlové podnapilých mladistvých přibývá: „Podle našich statistik byl v roce 2015 alkohol zjištěn u 66 osob mladších osmnácti let, v roce 2016 se jednalo o už 74 případů.“

Vedení městské části rozhodlo, že nejvhodnějším způsobem, jak na neblahý trend upozornit, je zapojit Prahu 14 do již existující kampaně Respektuj 18!, tedy do prověřeného projektu Plzeňského Prazdroje a dalších partnerských organizací. „Jsme zodpovědný výrobce alkoholu a záleží nám na tom, aby se naše produkty dostávaly do rukou pouze dospělým. Jen za minulý rok se nám podařilo skrze Respektuj 18! zapojit přes 17 tisíc dospělých a projekt zaznamenalo více jak 2,6 milionů lidí,“ upozorňuje Monika Matyáštíková, která má projekt Respektuj 18! v Plzeňském Prazdroji na starosti.

V rámci Respektuj 18! je připravena řada aktivit. Budou oslovováni majitelé restaurací na území Prahy 14, zejména ti, s nimiž spolupracuje Plzeňský Prazdroj, aby vyjádřili podporu kampani tím, že na viditelné místo ve své provozovně vylepí nálepku s logem Respektuj 18!. Druhá linie bude vycházet ze spolupráce s místními základními školami. Žáci napíší tematické eseje, z nichž ty nejpovedenější (dvě za každou školu) poputují na letní výstavu na náměstí v Hloubětíně a dále u stanic metra Rajská zahrada a Černý Most. „Součástí výstavy budou kromě dětských prací také tváře a citáty osobností, které se rozhodly kampaň podpořit,“ vysvětluje radní Kolmanová. Vedle zástupců radnice účast na této akci přislíbili ředitel příspěvkové organizace Praha 14 kulturní MgA. David Kašpar, mistr Evropy softbalista David Mertl, spisovatelé Marek a Jitka Hladkých, paralympionik David Drahonínský, beachvolejbalistka Martina Bonnerová a skladatel Michal Dvořák.

Kampaň doplní také AntiFETfest – soutěžní festival amatérských filmů žáků základních a středních škol, který ve spolupráci s městskými částmi pořádá Magistrát hl. m. Prahy. „Zaměřuje se na rizikové chování všeho druhu – pitím alkoholu počínaje a užíváním drog či šikanou konče. Obvodní kolo tohoto festivalu je ryze v režii městských částí. Ve čtvrtek 6. dubna se v komunitním centru Plechárna uskuteční veřejné promítání soutěžních snímků, zároveň zde zasedne odborná porota, která vybere vítěze,“ říká Mgr. Dana Havlínová, vedoucí Odboru sociálních věcí a zdravotnictví ÚMČ Praha 14, který kampaň i obvodní část AntiFETfestu spoluorganizuje. Vítězné snímky poputují do celopražského finále, jehož vyhlášení se uskuteční v červnu v kině Lucerna.

Respektuj 18! se promítne i do náplně tradičních akcí Prahy 14 (dubnové Pálení čarodějnic, zářijový VITALSPORT spojený s akcí Městečko volnočasových aktivit). Mj. budou moci návštěvníci podpořit kampaň stisknutím speciálního sčítajícího tlačítka.

Převzato z webu Městské části Praha 14