Parkoviště dlouhodobého stání nekončí, čeká je revitalizace

16. 3. 2018

„Radnice si ohlídá, aby zůstalo zachováno parkováni pro rezidenty na Černém Mostě“ říká starosta Vondra

Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK) chystá rekonstrukci více než čtyř desítek parkovišť, mezi které patří i dvě plochy v ulici Cíglerova na Černém Mostě (celkem cca 200 parkovacích míst). Pro lidi, kteří jsou zde zvyklí parkovat, se i přes aktuálně probíhající změny v nájemních vztazích s provozovateli nic změnit nemá. Dle TSK budou parkoviště nedále primárně určena rezidentům a abonentům. Přestože TSK tvrdí, že se stávající parkoviště na plochy fungující v režimu P + R nepromění, starosta Prahy 14 Mgr. Radek Vondra (TOP 09) upozorňuje: „Budeme sledovat, zda záměr magistrátu parkování pro lidi na Černém Mostě neohrozí. Se zřízením nových P + R parkovišť na úkor parkování rezidentů bychom zásadně nesouhlasili. Parkování na Černém Mostě je velkým problémem od doby výstavby sídliště. Parkoviště pro dojíždějící návštěvníky Prahy jsou potřebná, ale je jednoznačně třeba je zřizovat mimo stávající přetíženou obytnou zástavbu.“ Ke konci loňského roku TSK některým provozovatelům vypověděla nájemní smlouvy, s jinými pak uzavřela dohodu o ukončení nájmu. Reagovala tak na usnesení pražských radních, kteří v té době schválili nový jednotný systém správy parkovišť. Až během přípravy projektu se zjistilo, v jakém stavu některá parkoviště jsou a že se neobejdou bez revitalizace a další modernizace. Vzhledem k tomu, že

tento fakt celý proces změny správcovství zbrzdil, a vzhledem k tomu, že smluvní vztahy s nájemci měly skončit letos v únoru nebo v březnu, TSK provozovatelům rozeslala nabídku na

prodloužení smlouvy do letošního srpna. Zároveň nevyloučila možnost dalšího následného prodloužení. Projekt na modernizaci připravuje odbor rozvoje a financování dopravy MHMP, mimo jiné počítá s přijatelnou cenou parkovného garantovanou hl. m. Prahou.