Parčík Splavná zkrášlí houby s keramickou mozaikou

13. 1. 2019

Soutěž o umělecké dílo do parčíku Splavná na Hutích má svého vítěze, tedy vlastně vítězku. Stala se jí Daniela Kartáková, která před odbornou porotou „předstoupila“ s návrhem nazvaným lesní zátiší. Jedná se o trojici soch ve tvaru hub osázených mozaikou z barevných keramických střepů. „Mají oživit a dotvořit prostranství, připomenout přírodu, být osvěžením pro oko dospělých i dětí. A mohou složit jako lavičky pro odpočinek kolemjdoucích“ uvádí v popisu díla jeho autorka.

Betonové houby v keramickém kabátě „vyrostou“ během letošního roku na pomezí parčíku a ulice Babylonská, nedaleko tamního dětského hřiště. „Do soutěže přišlo celkem šest návrhů, z toho pět splnilo soutěžní podmínky. Každé z děl mělo něco do sebe, a to jak plánovaným provedením, tak nápadem. Všem umělcům, kteří se zapojili, moc děkuji,“ říká místostarostka Prahy 14 Mgr. Irena Kolmanova (TOP 09). V porotě, která díla hodnotila, byla nejen ona, ale i další zástupci radnice a zejména pak místních obyvatel a odborné veřejnosti. U vítězného návrhu porota ocenila především to, že vhodně zapadá do přírodního prostředí parku. „Stylizovaná podoba hub je provedena ze současných materiálů a odpovídá projevům současného umění. Z hlediska správy a následně peče je toto dílo vhodné na veřejné prostranství,“ stoji v hodnocení poroty. Její zástupci pozitivně hodnotili prakticky všechna zaslaná díla, přičemž autoři na druhem a třetím místě získali i finanční odměnu (2. místo – 5 000 korun, 3. místo – 3 000 korun). V případě druhého návrhu – Císařská návštěva od MgA. Matěje Gornera – porota ocenila snahu o připomenutí historické události, tedy příjezd císařské rodiny na území Hloubětína. Na druhou stranu – pomyslné body za to zároveň strhla. „Umístěni v parčíku na Hutích s touto události nesouvisí,“ uvedli porotci, kteří působivé dřevěné figury doporučili zasadit do prostředí, kam svým námětem patři – tedy do Hloubětína. Návrh, který skončil na třetím místě, nese název Šeptej a soutěžila s nim dvojice umělců Tereza Haškova a Filip Bartoň. Přišli s nápadem interaktivního živého díla z ocelových trubek vyzývajícího ke hře se zvukem. Přestože jej porota hodnotila pozitivně, musela vzít v potaz mimo jine to, že je pro parčík příliš rozměrné. „Vzhledem k tomu, že by toto dílo vybízelo veřejnost i k jiným aktivitám, doporučujeme autorům řešit otázku bezpečnosti a certifikace díla,“ stoji rovněž v hodnocení.

Jako součást projektu Čtrnáctka podle Vás

Soutěž radnice vyhlásila začátkem loňského záři. Návrhy mohli lide podávat do 12. listopadu. Podnět na umístění díla do parčíku vzešel od místních lidí. Byl součásti projektu „Kyje – Hutě: parčík Splavná – doplněni chybějících“ prvků, který v rámci pilotního ročníku participativního rozpočtu podala paní Barbora Vobořilova. Participativní rozpočet, respektive zaštiťující projekt Čtrnáctka podle vás spadá pod mezinárodni program místní Agenda 21, který Praha 14 v posledních letech naplňuje. Maximální finanční limit pro umělecké dílo v parčíku je 100 tisíc korun. Podrobnosti k soutěži, včetně jejich podmínek a veškerých dalších informaci k výsledkům, jsou uvedeny na webových stránkách městské časti – www.praha14.cz.

Tento text byl převzat z měsíčníku městské části Praha 14 „Čtrnáctka“.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme