Nové projekty prevence kriminality

30. 1. 2015

První nese název „Praha 14 – Sebeobrana“. „Jeho cílem je zvyšovat pocit bezpečí obyvatel městské části prostřednictvím kurzů sebeobrany pořádané pro děti, ženy a seniory. Řeč je o systému sebeobrany Krav maga,“ říká radní Irena Kolmanová (TOP 09), která má ve své gesci mimo jiné také bezpečnost. Projekt podle ní počítá se třemi kurzy, z nichž každý čítá dvanáct hodin výcviku. „Kurz je určen pro děti ve věku od 10 do 13 let, ženy od 18 let a seniory. Povedou jej zkušení lektoři s certifikací MŠMT,“ vysvětluje radní Kolmanová.

V rámci dotačního řízení Praha 14 na projekt žádá 62 tisíc korun, sama plánuje doplatit necelých 14 tisíc. „Zbytek částky má být rozložen mezi ženy coby absolventky kurzu. Děti a senioři jsou od poplatku osvobozeni,“ dodává radní Kolmanová.

Druhý plánovaný projekt s názvem „Praha 14 – Street Work & Fun“ se zaměřuje na děti a mládež  ve věku od 6 do 18 let ohrožené rizikovým chováním. „Cílem je jejich sociální začlenění a prevence sociálního vyloučení,“ upřesňuje radní Irena Kolmanová.

Co bude v praxi projekt obnášet? Vzdělávací, sportovní a jiné volnočasové aktivity, do nichž se zájemci budou moci nejen zapojit, ale také je pomáhat organizovat. Turnaje ve fotbale, stolním tenisu, hry s prvky zážitkové pedagogiky nebo třeba závody ve skateparku se budou odehrávat přímo na ulici. Vždy „v režii“ zkušených terénních pedagogů volného času. 

Realizátorem projektu bude nezisková organizace Jahoda, která nabízí své aktivity dětem, mladým lidem, rodinám i veřejnosti žijící na Černém Mostě. Celkový rozpočet projektu činí necelých 372 tisíc korun, Praha 14 žádá o dotaci ve výši 334 tisíc. Pokud finanční podporu nedostane, projekt nebude možné uskutečnit.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme