Nová tělocvična, venkovní učebny nebo výměna kotlů. Ve školách se v létě odpočívat nebude.

11. 7. 2019

Pro místní školy a školky je to už téměř každoroční tradice: Jen co se rozdá vysvědčení a za dětmi „zaklapnou dveře“, do osiřelých školních budov se nastěhují dělníci. Letošní letní prázdniny budou navíc co se týče stavebního ruchu skutečně nabité. V některých školách je třeba vyměnit elektroinstalaci, v jiných výtah nebo kotel, jinde finišuje také výstavba nové tělocvičny a školního hřiště.

„To, co školy letos v letě čeká, je výsledkem několikaleté práce řady lidi na úřadě. Připravili projekty, zajistili finanční prostředky na pokryti nákladů i při omezeném rozpočtu městské časti. Uvědomuji si, že to nebylo jednoduché a ráda bych všem, kteří se na tom podíleli a podílí, poděkovala. A děkuji i školám za jejich trpělivost a pozitivní přistup. Absolutní většina naplánovaných prací se musí stihnout během léta, aby nebyla žádným způsobem narušena výuka,“ uvádí místostarostka Prahy 14 PhDr. Zuzana Jelenova (Spojené síly pro Prahu 14), která má ve své gesci školství. Pracovat se bude na základních i mateřských školách. V MŠ Chvaletická je třeba vyměnit zastaraly výtah, v MŠ Paculova elektroinstalaci tak, aby odpovídala současným potřebám. Ve druhé jmenované školce se bude zároveň rekonstruovat bývaly školnický byt. „Místo něj vznikne nova ředitelna, sborovna a další zázemí. Současné prostory nevyhovuji, navíc chybí místo pro školní archiv,“ vysvětluje místostarostka Mgr. Irena Kolmanova (TOP 09), která má na starosti investice městské časti. První etapa výměny elektroinstalaci včetně rozvodů nyní čeká i ZŠ Hloubětínská, kde letní prázdniny radnice využije i pro rekonstrukci nevyhovující kotelny a výměnu kotlů. Na pokryti nákladů, které si vyžádá výměna rozvodů v Hloubětínské, městská část požádala o dotaci pražsky magistrát. „Elektroinstalace budeme o prázdninách měnit i v budově v ulici Vybíralova 969/2, kde kromě MŠ Jahoda sídli nízkoprahové centrum. I na tuto akci jsme žádali o finanční podporu, tentokrát z evropského Operačního programu Praha – pól růstu. Je schválena,“ doplňuje místostarostka Kolmanova.

Třídy se „nadechnou“

Skutečně výraznou letošní investici budou představovat tzv. rekuperace v ZŠ Generála Janouška, ZŠ Vybíralova a v obou budovách ZŠ Chvaletická – v ulici Chvaletická i Rochovská. ZŠ Generála Janouška kromě toho čeká ještě dokončeni rekonstrukce učebny chemie. „Co se rekuperaci tyká, jde – zjednodušeně řečeno – o zavedeni sofistikovaného systému výměny a cirkulace vzduchu, tak aby se ve třidách snížilo množství CO2. Na tuto akci, která je finančně velmi náročná – předpokládané náklady činí zhruba 86 milionů korun – se nám podařilo získat dotaci ze Státního fondu životního prostředí, s financováním nám pomůže i hlavni město,“ říká místostarostka Kolmanova. Dlouhodobou školní „akci“, která odstartovala v loňskem roce a skonči spolu s letošními letními prázdninami, je výstavba úplně nove tělocvičny a venkovního hřiště v kyjské ZŠ Šimanovská. „Této zakládce je 200 let. Má bohatou historii, je na velmi pěkném místě, ale místní děti vždy musely za sportem cestovat. Projekt, který zahrnuje i úpravu prostoru před školou a zmiňované venkovní hřiště, jsme již mnohokrát představovali. Mám radost, že teď už se z něj budeme moci těšit opravdu a nejen při pohledu na vizualizace,“ podotýká místostarostka Kolmanova.

Pexesa, počítadla i dopravní hřiště pro školní zahrady

Na toto léto je naplánováno také dokončeni projektu na vybudovaní polytechnických zahrad v místních mateřských školách, s nimž městská část začala v loňskem roce. Počitadla, pexesa, kastlíky na tříděni odpadu, dopravní hřiště a další edukativní prvky letos přibydou na pozemcích MŠ Chvaletická, Sadská, Vybíralova a Bobkova. Celkem letos v letě městská část do školních budov a pozemků investuje vice než 200 milionů korun, přičemž zhruba polovinu teto částky pokryji dotace.

Tento text byl převzat z měsíčníku městské části Praha 14 „Čtrnáctka“

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme