Následky požáru: veřejná sbírka nyní, rekonstrukce domu do budoucna

4. 12. 2019

Ve čtvrtek 14. listopadu kolem druhé hodiny ranní vypukl požár v panelovém domě v černomostecké ulici Kpt. Stránského. Při tragédii zemřela mladá žena a několik jejich domácích zvířat včetně asistenčního psa. Vedle hasičů, záchranářů, policistů či správce objektu rychlou pomoc poskytla i městská část. Ta je s lidmi, které neštěstí postihlo, nadále v pravidelném kontaktu. Na pomoc obyvatelům domu, v jehož spodní části je poskytovaná pečovatelská služba, radnice mimo jiné vyhlásila veřejnou sbírku.

„Mnoho lidi, zejména těch s postižením, přišlo při požáru o pomůcky a přístroje, které potřebuji k plnohodnotnému životu. Proto jsme vyhlásili veřejnou sbírku a budeme rádi za každý, i drobný příspěvek. Veškery výtěžek sbírky půjde jak na tyto pomůcky, tak na jinou nezbytnou pomoc,“ vysvětlil starosta Prahy 14 Mgr. Radek Vondra (TOP 09). Informace o tom, jakým způsobem je možné příspěvek zaslat, zájemci naleznou v odstavci na konci tohoto článku. Hořet začalo ve 2. poschodí. Z osmipatrového domu bylo následně evakuováno devadesát obyvatel včetně čtyřiceti lidi na vozíčku. Požár se třem profesionálním a dvěma dobrovolným hasičským jednotkám podařilo dostat pod kontrolu přibližně za hodinu.

Pomáhají informace

Zhruba tři hodiny od vypuknutí požáru se lide začali vracet do svých bytů. „V mezičase mohli jako útočiště využit nedaleké centrum Plechárna, které jsme v noci, kdy požár vypukl, operativně otevřeli. Aktuální informace k situaci budeme postupně zveřejňovat na webu městské části www.praha14.cz i na Facebooku. S obyvateli domu jsme samozřejmě nadále v kontaktu též individuálně,“ řekl starosta Prahy 14 Mgr. Radek Vondra. Příčinu požáru vyšetřovatele zjišťuji – zatím není známá. Dům z roku 1991 patři Magistrátu hl. m. Prahy. Jeho správu má na starosti společnost Centra, a. s., která od počátku intenzivně spolupracuje na pomoci zasaženým lidem i na odstranění následků. „Dům je sanován, vyčištěn, stabilizovali jsme patření rozvody elektroinstalace. Potíže byly s výtahy, které se nejprve podařilo zprovoznit, ale záhy došlo k dalšímu výpadku. Ten byl sice odstraněn, ale není možné, aby – zvláště v domě, kde bydli osoby se sníženou schopnosti pohybu – zůstávalo riziko další poruchy,“ uvedl ředitel správy nemovitosti společnosti Centra a.s. Jiří Mejdrech. S firmou, která se výrobou a instalaci výtahů zabývá, správce momentálně hledá trvalejší řešeni. „Dle vyjádření výtahářů došlo k výpadku výtahu kvůli závadě na celoplošné světelné liště. Ta vznikla z důvodu zakouření a následného zahašeni požáru. Výtahy již mají nove lišty a při preventivní prohlídce provozu výtahů dne 20. 11. byl výtah v domě 996 po odpojeni domu od elektřiny funkční,“ vysvětlil ředitel Mejdrech. Zároveň ubezpečil, že o dalším postupu prací bude obyvatele podrobně informovat. „Nyní všude v domě, kde je nám to umožněno – což je v současnosti ve všech bytových jednotkách – postupně prověřujeme stav elektrorozvodů. Revize v bytech necháváme provádět, i přestože za jejich stav odpovídá nájemce. Jedna se o výjimečný případ a jsme na tomto postupu dohodnuti s hl. m. Prahou. Zároveň provádíme opravy tak, abychom minimalizovali jakékoliv riziko,“ dodal ředitel Mejdrech. Již před časem byl schválen záměr celkové rekonstrukce domu. Nyní probíhá stavební řízeni na velký projekt,

který zahrnuje zateplení, novou elektroinstalaci ve společných prostorách a výměnu dvou výtahů. Projekt mimo jine počítá s řadou změn, jež povedou ke zvýšení nejen protipožární bezpečnosti objektu – např. se zlepšením odtahu kouře, novými vstupními dveřmi do domů, zvonkovými tably s videotelefonem a tak dále. Škodu na majetku hasiči odhadli ve výši 1,5 milionu korun. Pomoc zasaženým lidem je ze strany městské časti nejen materiální, ale i morální. „Mimo jine jsme stále v kontaktu s rodinou zemřelé dívky. Duševní následky tragédií, jako byla tato, se zpravidla neukážou hned, ale až později, když opadne prvotní šok,“ říká starosta Vondra. Ve středu 4. prosince se v 17 hodin ve volnočasovém centru Plechárna uskutečnilo setkaní obyvatel dotčeného domu.

Tento článek byl převzat z měsíčníku „Čtrnáctka“ městské části Praha 14

Veřejná sbírka

Během požáru v ulici Kpt. Stránského přišlo mnoho lidí o pomůcky a přístroje, které potřebují k plnohodnotnému životu. Pokud těmto lidem chcete pomoci, prosím, poskytněte finanční příspěvek. Vděční budeme za jakoukoliv, i drobnou finanční částku. Všem dárcům děkujeme!

Jak přispět: hotově – na pokladně ÚMČ Praha 14, Bratří Venclíků 1073, 1. patro

Převodem na účet číslo:  26016 – 9800050998/6000