Na Černém Mostě vzniká nové kreativní a volnočasové centrum

Vedení radnice Prahy 14 iniciuje vznik nového komunitního prostoru

13. 9. 2013

Plechárna je nově vznikající kulturní a volnočasové centrum nacházející se na jižní části sídliště Černý Most v blízkém okolí plánovaného městského parku a stávající skate parku. Centrum nabídne zázemí pro městské sporty, otevřenou verandu pro odpočinek a trávení volného času i komunitní zahradu, víceúčelovou vnitřní sportovní a volnočasovou halu a především prostory, které by měli využívat aktivní obyvatelé a neziskové organizace Prahy 14.


Plechárna se z podoby bývalého autoservisu a staré kotelny proměnila pod vedením architektů z ateliéru edit!architects během léta v tvůrčí inkubátor a místo pro setkávání nejen místních. Během druhého týdne v září, od 9. do 14. 9. 2013, se otevírá veřejnosti s programem Týdne Plechárny. Připraveno je odpoledne pro děti se spolupráci s Nadací Proměny, koncerty projektu Zkušebny.com, který našel v Plechárně zázemí, otevření komunitní zahrady a kompostu, sportovní odpoledne v multifunkční hale, zahájení skateové školky pro nejmenší a především slavnostní otevření nové odpočinkové verandy a zóny pro život ve veřejném prostoru v bezprostředním okolí Plechárny. Vyvrcholením zkušebního týdne Plechárny je sedmý ročník kulturního a volnočasového festivalu Stop Zevling (14. 9. 2013).


"Plechárna Černý Most je by se měla stát jakousi otevřenou platformou pro setkávání aktivních obyvatel nejen z Černého Mostu, ale celé Prahy 14. Připraveno je zázemí pro hudební zkušebny místních kapel, které bychom rádi podporovali, klubovna či zasedací místnost pro vedení kurzu cizího jazyka a češtiny ve spolupráci s Integračním centrem Praha, místnosti, které budou sloužit jako grafické či umělecké ateliéry, multifunkční hala pro sportovní a volnočasové aktivity, foyer, v kterém si v klidu můžete posedět nebo příjemná veranda od edit! architects napojena na blízký skatepark, na níž můžete trávit svůj volný čas s přáteli nebo naopak v klidu pracovat u domácí citronády a wifi, která bude stejně jako vstup do volnočasové haly během prvního Týdne Plechárny samozřejmě zdarma," popisuje projekt David Kašpar, ředitel příspěvkové organizace Prahy 14 kulturní, která je realizátor nového centra.


Starosta Městské části Radek Vondra je rád, že vedle Hloubětína bude mít i Černý Most zázemí pro kulturní, sportovní a společenské akce. "Je skvělé, že toto místo využije velký potenciál zdejších lidí, kteří mají zájem tvořit. Obyvatelům Prahy 14 dají možnost a prostor volnočasového vyžití, a toho není nikdy dost," popisuje Vondra.


Slavnostní zahájení zkušebního provozu nového kreativního a volnočasového centra je naplánováno na pátek 13. září, kdy ozvučí okolí Plechárny místní kapely, které budou nadále využívat zdejší zkušebny. Během celého týdne bude probíhat program od 15:00 do 19:00 hodin a sami návštěvníci mohou přijít pomoci s finálními úpravami, stavbou verandy nebo jen tím, že donesou židli, která se stane součástí vybavení nové kavárny a recepce.


Projekt Plechárna realizuje Praha 14 kulturní ve spolupráci se společností Zahrada, o.p.s. za finanční podpory Nadace OKD - v programu Sídliště žije a Městské části Praha 14.
Projekt vznikl z podnětu Městské části Prahy 14 jako součást série aktivit strategicky rozšiřující kulturní infrastrukturu dané lokality. Během letošního roku se tak Plechárna otevřela veřejnosti již v přípravné fází prostřednictvím řady veřejných projednání, sousedských setkání a kreativních workshopů.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme