Metropolitní plán zakonzervuje Hutě, zní z Prahy 14

4. 6. 2018

V minulých dnech byl zpřístupněn k připomínkování veřejností, ale také městskými částmi návrh nového územního plánu hl. m. Prahy – tzv. Metropolitního plánu. O tom jaké výhrady k tomuto strategickému dokumentu naše městská část má, se můžete dočíst v následujícím textu.

„Pokud jde o naši městskou část, máme k návrhu Metropolitního plánu tři hlavní připomínky. Ta nejzásadnější se týká Hutí, u nichž plán zásadním způsobem konzervuje stávající neutěšený stav chybějící školy a školky, další občanské vybavenosti a katastrofální dopravy. Bez rozvoje této lokality není možné uvedené problémy řešit. Další výtky máme k tomu, jakým způsobem plán nakládá s územím u ulice Nedokončená – požadujeme zmenšení plochy pro průmyslové areály a více ploch pro rekreaci a zeleň. Naprosto nepřijatelné je zachování rezervy pro rozšiřování překladiště v Malešicích – tuto velkou hrozbu pro celou Prahu 14 se opakovaně snažíme odvrátit,“ říká starosta Prahy 14 Mgr. Radek Vondra, který má územní plánování v městské části ve své gesci.

 

Všem občanům, kteří se o Metropolitní plán zajímají, je městská část podle jeho slov plně k dispozici. „Kdo si bude přát konzultaci, radu, vysvětlení, může se obrátit na kolegy z úseku územního rozvoje, případně i na mě na chystaném veřejném setkání na Rajské zahradě. Podněty občanů, které z pohledu městské části jako celku vyhodnotíme jako účelné, jsme připraveni uplatnit v rámci námi podávaných připomínek,“ vysvětluje starosta. Městské části mohou podávat mimo jiné tzv. zásadní připomínky, které budou mít výraznější váhu, a o jejich vypořádání bude rozhodovat Zastupitelstvo hl. m. Prahy. O připomínkách, které podá Praha 14, bude rozhodnuto na červnovém zasedání zastupitelstva městské části. Faktické nedostatky nejsou tím jediným, co starosta Vondra ve vztahu k Metropolitnímu plánu kritizuje. „Například je – velmi mírně řečeno – nešťastné, že takřka celá lhůta pro podávání připomínek k něčemu tak zásadnímu, jako je budoucí podoba města, běží o letních prázdninách, kdy lidé tradičně odjíždějí na dovolené a Praha se prakticky vylidňuje,“ říká starosta. Kriticky dlouhá je podle něj i doba zpracovávání dokumentu. „Kvůli nefunkčnímu vedení hlavního města a nesmyslným sporům spojeným s tvorbou návrhu došlo k průtahům, které už Praze nikdo nevynahradí. Metropolitní plán se řeší už od roku 2012. Tato dlouhodobá nejistota je pro rozvoj nejen naší městské části, ale i Prahy jako celku paralyzující,“ dodává.

 

Dokončení plánu může trvat léta

 

Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR Praha), který je zpracovatelem územního plánu, vnímá dlouhou dobu tvorby návrhu jako víceméně logickou. Navíc připouští, že celý proces jen tak neskončí. „Výsledná podoba je výsledkem domluvy obrovského množství lidí. Zatím jsme návrh plánu konzultovali především s institucemi. Obtiskly se do něj desítky hodin jednání, názory odborných recenzentů i právníků, vůle státní správy, městských částí a dalších institucí. Proto jsme postupně vytvářeli další a další verze, ve kterých jsme se snažili o kompromis mezi mnoha zájmy a představami. A nyní ho město začne projednávat s občany. To může trvat dalších pět let,“ tlumočí stanovisko IPR Praha mluvčí Marek Vácha.

 

Text převzat z měsíčníku Městské části Praha 14 „Čtrnáctka“.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme