Máme plány pro úspory energie

2. 9. 2022

V posledních měsících jsme hledali cestu, jak naše městská část může pomoci ušetřit energii, respektive snížit její cenu pro město, ale i pro lidi, kteří zde žijí. Koukli jsme se do zahraničí, jiných měst a máme několik nápadů, jak šetřit nejen energii, ale i naši peněženku.

Chytré větrání ve školách a poliklinice

Výměna vydýchaného vzduchu (rekuperace) dokáže udržet čerstvý vzduch a ušetřit až 90 % energie. Stačí ten teplý vzduch nevyhodit, ale ohřát jím ten čerstvý a studený vzduch. Navíc nasávaný a odváděný vzduch se nemíchá = prevence šíření koronaviru. Tenhle systém už běží na několika školách a letos instalujeme na Poliklinice Parník.

Komunitní elektrárny

Představte si, že propojíme soláry na střechách škol a dalších veřejných budov. Ale klidně i ty na bytových domech. Jeden systém s centrálním úložištěm je levnější než lokální baterky. Může energii rozvádět a nabíjet centrální úložiště, které následně všichni budeme využívat.

Fotovoltaika

Není na co čekat. Soláry patří na všechny ploché střechy škol. Víte, že proběhla pilotní instalace na jednom bytovém domě Černém Mostě? Díky Pražskému společenství obnovitelné energie můžeme převádět energii mezi zapojenými subjekty bez poplatků za distribuci. Tohle dává smysl.

Zelené střechy na školách

Tohle je spíš o vodě, ale s tou taky není nic moc – školy mají ohromnou plochu střechy. Od letoška vodu ze střech ZŠ Generála Janouška a ZŠ Bří Venclíků místo do kanálů dáváme do nádrží a pak s ní budeme zalévat okolí školy. Šetříme i poplatky za odvod dešťových vod. Zelená střecha navíc izoluje a zlepšuje klima v celém vnitrobloku. A soláry to nevylučuje – naopak, vše je pro ně připraveno!

Loni jsme dokončili úpravy budovy radnice. Díky všem, kteří museli na úřad, když se stavělo, ale výsledky vidíme už dnes – díky tomuhle projektu, šetří radnice polovinu rozpočtu a to jsou 2 miliony v loňských (!!!) cenách. Navíc celý projekt měl 90 % dotaci z Evropských peněz.

Píšu to jsem, protože jsme přesvědčeni, že tohle je správná cesta – snížení teploty v zimě pomůže, ale není to řešení. Správná cesta je investice do takových opatření, abychom spotřebovali méně topit. A takhle chceme měnit naše město. S Vámi a Vaší podporou ve volbách. Díky, že jste to dočetli až sem!

Radek Vondra

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme