Máme plán pro lepší bydlení

10. 9. 2022

Každý politik o tom bude teď mluvit – bydlení. A málokdo bude věřit tomu, že se něco dělat dá. Bydlení je totiž šíleně drahý a Praha je extrém. Možná, ale přivítáte pár informací, jak to vlastně vypadá u nás na Praze 14. A nějaký plán máme samozřejmě taky.

Městská část má asi 900 bytů. No jo, ale většina jich je se smlouvou na dobu neurčitou. Jinými slovy Praha 14 ročně rozhodne asi o 10-15 bytech, které se zrovna uvolní. Starosta se prsí, že je přidělují rychle a má pravdu – to “nic” se rozdělí rychle. 

A teď k těm plánům.

  1. Opravdu není dobrý plán starosty Zajace jeho koalice prodávat další byty. Do dražby jde 9 uvolněných městských bytů, radnice mohla pomoci 9 rodinách. V dnešní době je to důležitější než peníze. Městský byt je pořád dostupnější než komerční nájem.
  2. V téhle době, kdy lidi mají skutečnou obavu, že nebudou mít na nájem, zavést novou kategorii pro přidělování „záchranné byty při ztrátě bydlení“ – dočasně. Sociální síť není sprosté sousloví. Má pomoci odrazit se. 
  3. Rozjet výstavbu bytů na Hutích – požádat magistrát o svěření pozemků, které zatím leží ladem a postarat se o lidi ze Čtrnáctky – lidi tu vyrostli a chtějí tu i bydlet.

Už před čtyřmi lety se mluvilo o tom, že se nestaví a že to bude průšvih. Praha 14 připravuje dva bytové projekty – polyfunkční dům na Černém Mostě s cca 70 byty a družstevní bydlení Broumarská s cca 30 byty. 

Na rovinu – žádné město nebo strana nezastaví zdražování. Ale může udělat dost proto, aby lidi věděli, že i v těžké době je cesta pro ty, kteří se dostanou do problémů. Tehle plán má smysl, protože jinak se budeme jen koukat na rostoucí ceny a to nechceme. 

 

Radek Vondra

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme