Magistrát chce na Černém Mostě stavět nové bytové domy

2. 5. 2018

Hlavní město Praha připravuje výstavbu tzv. „Hybridních“ domů, které vyrostou v těsné blízkosti parku U Čeňku – jižně od ulice Arnošta Valenty. Protože kolem projektu panuje řada otázek, a to jak ze strany městské části, tak i ze strany obyvatel, zorganizoval starosta Prahy 14 Mgr. Radek Vondra setkání, které mělo jediný cíl: představit magistrátní plány široké veřejnosti.

Do volnočasového centra Plechárna, které tuto dubnovou akci hostilo, přijeli projekt prezentovat Ing. Radek Lacko, radní hl. m. Prahy pro oblast zdravotnictví a bydlení, a ředitel magistrátního Odboru strategických investic Ing. Karel Prajer. Nutno dodat, že publikum měli velké – o připravované výstavbě s nimi přišly diskutovat skoro tři stovky lidí.

Osm bytových domů s garážemi

„Jsem rád, že oba pánové pozvání přijali, právě oni za současnou podobou projektu stojí, a jsou tudíž nejpovolanější o něm hovořit. Hlavní město je investorem i realizátorem akce a zároveň vlastníkem dotčeného pozemku,“ řekl starosta Radek Vondra (TOP 09). Co se má tedy stavět? Projekt počítá s výstavbou osmi bytových domů s podzemními garážemi – šest má být čtyřpatrových a dva pětipatrové, dohromady nabídnou 182 bytů. Jeden z nižších objektů má na základě požadavku městské části sloužit jako zdravotnické zařízení. Mimo to město přislíbilo dětské hřiště či krajinářské úpravy. Podrobné informace zájemci naleznou v magistrátní prezentaci, kterou městská část zveřejnila na svém webu www.praha14.cz na stránce Nová výstavba. V místě, kde mají domy vyrůst, územní plán s tímto typem výstavby počítá. Ostatně, samo stavební povolení má projekt již od roku 2005. „Proč se do toho pouštíme teď? V Praze se nyní staví zoufale málo bytů a je třeba to napravit. Původní podoba projektu počítala s asi čtyřmi stovkami malometrážních bytů. Vzhledem k tomu, že poptávka je dnes jiná, přepracovali jsme projekt tak, aby splňoval aktuální požadavky na kvalitu bydlení,“ vysvětloval radní Lacko.

Komerční i dostupné bydlení

Podle něj má připravovaná zástavba „obsahovat“ byty určené pro komerční bydlení, dále byty tzv. dostupného bydlení využitelné například pro zaměstnance ve školství, zdravotníky, policisty, hasiče a další obdobné veřejně prospěšné profese. „Několik bytů bychom rádi vyčlenili pro handicapované. Obsazování těchto bytů bychom řešili ve spolupráci s neziskovými organizacemi,“ doplnil radní Lacko. Městská část se k magistrátním plánům staví minimálně hodně zdrženlivě. Vzhledem k tomu, že stavební povolení začalo platit dávno předtím, než byli současní zástupci radnice zvoleni do funkcí, dá se teď již maximálně vyjednávat. O čem? O pro obyvatele co nejlepších podmínkách a kompenzacích. „Příkladem je třeba již zmiňované zdravotnické zařízení. Budeme také požadovat garance, jež jasně stanoví

způsob přidělování a využívání bytů spadajících do panem radním Lackem zmiňovaného prostupného bydlení. Takové, které budou platné bez ohledu na případnou budoucí výměnu

politického vedení hlavního města,“ řekl starosta Vondra. Lidé z okolních domů, kteří na setkání přišli, se k připravované výstavbě staví většinou odmítavě. Obavy mají jak ze samotné výstavby, jejích možných průtahů, prašnosti, zvýšeného hluku a tak dále, tak i z dalších možných komplikací. Upozorňovali třeba na už nyní nedostačující obslužnost MHD v místě a na nedostatek parkovacích míst. Obávají se také nedostatečné vzdálenosti mezi současnou a novou zástavbou, respektive přílišné „zahuštěnosti“ zástavby a ztráty soukromí.

280 parkovacích míst na 128 bytů

Parkování by podle ředitele Prajera nemělo být problémem. „Projekt počítá s 280 novými parkovacími místy na 182 bytů. To plně odpovídá normám,“ upozornil na setkání. Začátek výstavby hlavní město předpokládá v roce 2019. O dalším vývoji bude městská část obyvatele informovat.

Text převzat z měsíčníku Městské části Praha 14 „Čtrnáctka“

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme