Lokálních veřejných fór se letos v Praze 14 zúčastnilo skoro 150 lidí

17. 7. 2018

Praha 14 má za sebou další ročník „maratonu“ lokálních veřejných fór, setkání s občany se stejně jako v uplynulých letech uskutečnila ve všech větších čtvrtích městské části, letos se jich zúčastnilo bezmála 150 lidí. „Těší mě, že zájem lidí o místo, kde žijí, narůstá. Setkání, které nebylo tematicky omezené, jsme původně pořádali jednou do roka. Ukázalo se však, že to nestačí a že musíme k lidem blíž, „říká radní Mgr. Irena Kolmanová (TOP 09), do jejíž gesce lokální veřejná fóra spadají.

 

Stany s diskuzními stoly, u kterých mohli lide debatovat s místními politiky i odborníky z úřadu, se letos

poprvé objevily na Lehovci v KC Kardašovská, následovaly Černý Most, Hloubětín, Jahodnice, Kyje, Hutě

a nakonec Hostavice. „Lokální veřejná fóra jsou součásti mezinárodního programu místní Agenda 21, do něhož se naše městská část posledních několik let zapojuje. Da se řičí, že jde o program, jehož prostřednictvím mohou obyvatele ovlivňovat, jak se bude jejich okolí rozvíjet,“ popisuje radní Kolmanova. I tentokrát mohli občane debatovat o všem, co je trápí či zajímá. Diskuzní stoly byly rozděleny pouze podle základních témat bez konkrétního omezeni. S podněty, které lide přinesli, bude městská část opět pracovat. „Co jde, řešíme obratem, další úkoly pak vyžaduji delší čas, případně schváleni místních radních nebo zastupitelů. Zbývající část požadavků je zpravidla taková, že pro jejich řešeni nemá městská část kompetence a neobejde se bez vstřícného přístupu dalších orgánů, instituci či soukromých osob. Vyřešit tyto podněty bývá nejkomplikovanější,“ vysvětluje radní Kolmanova.

 

Jaké změny si letos přáli?

 

Podnětů na změny zazněla i na letošních fórech cela řada. Například obyvatele Hloubětína žádali o častější policejní kontroly v nočních hodinách, zejména u nonstop podniků, či opravy chodníků v ulicích Hloubětínská, Vaňkova a V Chaloupkách. Lide z Lehovce by například chtěli zřídit šikmé stáni na pravé straně ulice Kukelská nebo zlepšit kvalitu a přístupnost kontejnerových stáni v ulici Žárská. Jahodničtí

na setkaní požadovali vybudovat základní školu, přidat osvětleni u dětského hřiště v ulici U Hostavického potoka nebo třeba doplnit přechody pro chodce u tamní pobočky obchodního domu Albert. Na setkáních se lide mohli seznámit i s tím, jak se městské časti podařilo vypořádat s podněty z loňských lokálních fór. V Hloubětíně se lide například dočkali upraví plochy mezi prodejnou Penny Market a tamní ubytovnou nebo upraví ulice Mochovská na původní šířku. Na Lehovci radnice na žádost obyvatel upravila terén a zamezila průchodu po svahu nad autobusovou zastávkou Sídliště Lehovec nebo doplnila odpadkové koše v Kukelské. Na Černém Mostě se například podařilo vyčistit a upravit zeleň v ulici Dygrýnova a na náměstí Plk. Vlčka. Kompletní informace o vypořádaní jednotlivých loňských podnětů zájemci najdou na webu městské časti – www.praha14.cz.

 

Převzato z měsíčníku Městské části Praha 14 „Čtrnáctka“.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme