Lidé z Černého Mostu začínají plánovat, jak oživit sídliště. Projekt Vybíralka 25 startuje

7. 4. 2016

TOP 09 se prostřednictvím svých zástupců ve vedení městské části Praha 14 snaží o revitalizaci a udržitelný rozvoj sídliště Černý Most, na kterém žije značná část obyvatel Prahy 14. Pilotním příkladem je Projekt Vybíralka 25, což je oživení jedno z vnitrobloků na Černém Mostě. Unikátní na tomto projektu je především míra zapojení místních obyvatel do přípravy procesu revitalizace a její výsledné podoby. Tento přístup vychází jak z Místní Agendy 21, tak především z přístupů samotných politiků TOP 09, kteří se k principům zvyšování kvality veřejné správy hlásí.

Jak vyřešit živelné parkování, přerostlé keře, nebo zajistit zajímavý program pro obyvatele. Na takové otázky začínají hledat odpovědi odborníci Institutu plánování a rozvoje společně s Prahou 14 a obyvateli vnitrobloku Vybíralova na Černém Mostě. Dnes totiž začnou plánovat, jak zlepšit život na svém sídlišti. Vedle plánovacích diskuzí o budoucnosti lokality čeká místní i výstava o životě na sídlišti, sousedská slavnost nebo gastronomický festival.

„Příští dva měsíce čekají obyvatele Vybíralky kromě výstavy také úvahy jak oživit jejich sídlištní vnitroblok. Během letních prázdnin pak navrhneme plán revitalizace, který budeme ještě ladit s odborníky a politiky i místními. Všechny změny totiž musí vycházet z potřeb obyvatel,“ říká Petr Hlaváček ředitel Institutu plánování a rozvoje Prahy (IPR).

Výstava představí zajímavé příběhy a také výsledky analýz vnitrobloku Vybíralova. Zároveň si od ní slibuji, že otevře diskuzi, kam by měla Vybíralka dále směřovat,“ říká starosta Prahy 14 Radek Vondra (TOP 09). Na plánovacích setkáních budou místní nad dřevěným modelem sídliště diskutovat jak zlepšit parkování a průchod sídlištěm, péči o zeleň nebo nabídku kulturních nebo sportovních aktivit.

„Budeme se soustředit na levná a účinná řešení, která dokáží rychle zlepšit kvalitu života na sídlišti. Příkladem může být lepší správa území – ať už jde o prořezávání keřů a výměnu nezdravých stromů nebo doplnění regulérních cest tam, kde jsou dnes vyšlapané kluzké cestičky v blátě,“ doplňuje Hlaváček.

Oživení se bude soustředit na odstranění překážek příjemného života a nebude spočívat ve stavění nových budov na volných plochách mezi domy. Velkým tématem je třeba bezbariérová dostupnost, protože součástí sídliště je budova pro tělesně hendikepované. Ti se dnes kvůli špatně dostupným chodníkům musejí často pohybovat po silnici.

Veřejná knihovnička u samoobsluhy

První změnou bude nová veřejná knihovnička a nástěnka u místních potravin. „Už dneska jsou naše potraviny místem setkávání a teď si bude navíc každý moct přinést nebo odnést knížku. Na nové nástěnce bude konečně každý moct zjistit, co se tu kde chystá. To jsou drobnosti, ze kterých mám radost. Konečně se začíná něco měnit a místní se začínají zajímat o své okolí,“ říká majitel místních potravin Miloš Masare.

Na oživení sídliště má velký podíl aktivní přístup městské části, která ve spolupráci se svou příspěvkovou organizací Praha 14 kulturní připravuje rozličný program. Jen během jara v rámci doprovodného programu k výstavě o životě sídliště zorganizuje bleší trh, komunitní uklízení sídliště a sázení květin nebo festival cizokrajných dobrot. V únoru také otevřela zrekonstruované kulturní a volnočasové centrum Plechárna v bývalé kotelně, které nabízí vedle rozličných kurzů a sportovní haly také kavárnu.

Dosud byla sídliště pro hlavní město na okraji zájmu a to i přesto, že v nich bydlí skoro 40 % Pražanů. Až minulý rok ale radní schválili usnesení, že Praha začne spolupracovat s městskou částí Praha 14, místními podnikateli, neziskovkami i aktivními občany na oživení vnitrobloku. V únoru 2016 pak podepsalo hlavní město Praha memorandum o spolupráci s Prahou 14.

Výsledky pilotního projektu oživení vnitrobloku na Černém Mostě chce využít pro přípravu koncepce revitalizace sídlišť v celé metropoli. „Memorandum vnímám jako první vlaštovku, kterou, jak pevně věřím, postupně odstartuje samotná obnova vnitrobloku Vybíralova. Získané zkušenosti by pak následně měly podpořit obdobné aktivity i v jiných lokalitách Prahy 14 či částech hlavního města,“ doplňuje starosta Vondra.

Text byl publikován jako tisková zpráva Městské části Praha 14

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme