Kampaň chceme tu mít čisto! se stala terčem vandalů

23. 4. 2015

Asi pět stovek dětí, jejich učitelky, ředitelé a ředitelky škol, strážníci, ale i pracovníci úřadu a sponzoři. Ti všichni se aktivně zapojili do pilotního ročníku kampaně Chceme tu mít čisto! a teď cítí minimálně zklamání. Proč? Až osmdesát procent jejich práce zničili vandalové.

Kampaň Chceme tu mít čisto! je nástavbou dosavadních aktivit, kterými Městská část Praha 14 pečuje o majitele psů i jejich čtyřnohé svěřence. „Jejím hlavním cílem je přimět nezodpovědnou část chovatelů, aby po svých psech uklízeli,“ vysvětluje radní Mgr. Irena Kolmanová (TOP 09), do jejíž gesce pořádání kampaně spadá. Námět na projekt vzešel z požadavků Žákovského zastupitelstva i účastníků Veřejného a Dětského fóra, kteří si stěžovali na trávníky znečištěné množstvím psích exkrementů.

Prostřednictvím ředitelů a ředitelek místních základních škol radnice nejprve oslovila žáky  7. a 8. ročníků, aby na hodinách výtvarné výchovy namalovali neukázněným pejskařům vzkazy. Podařilo se. Na základě této výzvy se na úřadě sešlo zhruba pět set originálních prací, o nichž se následně hlasovalo na Dětském fóru. Účastníci tradičního setkání vybrali stovku nejlepších obrázků, které pracovníci úřadu umístili do dřevěných stojanů věnovaných společností Hornbach a postupně instalovali na nejvíce znečištěná místa. „Bohužel, přestože projekt nadále pokračuje, nemůžeme se ubránit pocitu zmaru. Kresby, do nichž děti vložily spoustu své energie a invence, se staly terčem vandalů. Většina stojánků vydržela jen několik málo hodin. Řadu z nich kdosi zlámal, případně úplně odnesl. Zmizelo i mnoho obrázků. Po několika marných pokusech o nápravu, kdy vynaložené úsilí zas a znova vycházelo vniveč, jsme doplňování vzdali,“ konstatuje radní Kolmanová.

Zároveň upozorňuje, že kvůli zlomyslnému a bezohlednému chování některých občanů, pozbývá funkčnost i mapa, kterou zaměstnanci úřadu připravili, aby rodiče zjistili, kde přesně jsou obrázky jejich dětí vystaveny. Mapa je zveřejněna na webu městské části, stejně jako další podrobnosti o projektu Chceme tu mít čisto!. Lidé se dočtou zejména o uskutečněných i plánovaných procházkách se strážníky a zaměstnanci úřadu, které jsou veřejné přístupné a jejichž trasa vede právě po nejvíce znečištěných místech. „Na procházkách zájemci uvidí i zmíněné dětské kresby – tedy alespoň ty, které řádění vandalů „přežily“. Budou také svědky toho, jak strážníci a zaměstnanci úřadu kontrolují dodržování povinností pejskařů. Od registrací, přes čipování až po dodržování veřejného pořádku,“ vysvětluje radní Kolmanová. Například na vycházku, která se uskutečnila v úterý 14. dubna přišla celá třída osmáků ze ZŠ Generála Janouška. Děti viděly kontrolu osmi pejskařů – nutno dodat, že poctivých, protože u žádného z nich nebylo zjištěno pochybení -, a měly také možnost strážníkům a zaměstnancům úřadu pokládat dotazy související s vlastnictvím psů v Praze 14. Všichni kontrolovaní majitelé navíc dostali dárek v podobě balení sáčků na psí exkrementy.

V přiložené fotogalerii pak naleznete obrázky z procházky se strážníky městské policie, kterou Městská část Praha 14 uspořádala v rámci projektu Chceme tu mít čisto!. Tentokrát, tedy 21 dubna 2015 začínala trasa vycházky u ZŠ Šimanovská.

 

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme