Je Praha 14 kulturní?

Rozhovor s radní Irenou Kolmanovou

2. 2. 2016

Máte za sebou celý rok na pozici radní pro kulturu MČ Praha 14. Je naše městská část kulturní?

Začnu pochvalou. Myslím si totiž, že naše městská část opravdu kulturní je. Snažíme se obyvatelům Prahy 14 nabídnout pestrou škálu nejen kulturních, ale i volnočasových a sportovních aktivit. Myslím, že je to nabídka, z které si vybere každý. Jako příklad mohu uvést pravidelné koncerty a výstavy v Galerii 14, divadélko pro děti v KD Kyje, sportovní klání O pohár starosty či třeba osvětové kampaně.

Co vám v uplynulém kulturním roce udělalo největší radost?

Radost mi přinášejí všechny akce, které se vydaří, je těžké jmenovat jen některé. Velmi se mi líbila například kampaň Setkání kultur, která se uskutečnila v dubnu 2015. V rámci této akce mě nejvíce oslovila venkovní putovní výstava Humans of Prague 14,na níž se každý, kdo šel okolo, mohl seznámit se zajímavými životními příběhy několika cizinců a Čechů žijících v Praze 14. Další výrazný, tentokrát sportovní zážitek mi přinesla červnová Xterra, triatlonový závod, kterého se účastnili i amatérští závodníci a na jehož trati nechyběly ani děti. Všichni, kteří měli odvahu postavit se na startovní čáru, mají můj velký obdiv. Velmi příjemná byla také zářijová víkendová akce Městečko volnočasových aktivit, která se konala v rámci kampaně VITALSPORT a kterou městská část pořádala ve spolupráci se společností Decathlon. Zde představily svoji činnost jednotlivé sportovní kluby a neziskové organizace.

Co nového se chystá v naší městské části? Na co byste ráda pozvala obyvatele Prahy 14 v roce 2016?

V roce 2016 chystáme pro naše obyvatele třeba tradiční pálení čarodějnic, tentokrát v tzv. Centrálním parku na Černém Mostě, na jehož organizaci bude radnice spolupracovat s Domem dětí a mládeže. Novinkou jsou také lekce Běžecké školy s panem Milošem Škorpilem, které startují na Plechárně. A doufám, že se nám podaří připravit projekt na letní kino.  Podnět k jeho realizaci dala naše mládež, která se pro kino vyslovila na Dětském fóru 2015.