Jarní Praha 14 prokoukne i prostřednictvím řady investic

11. 4. 2019

Zima je pryč a Praha 14 se probouzí do jarních měsíců. V tomto období se zazelená a rozkvete, navíc ji čekají tradiční zábavně-naučné kampaně pro veřejnost, dobrovolnické úklidy, velikonoční radovánky nebo třeba dokončení nového komunitního centra v Hloubětíně.

Čeho si postupně zřejmě všimne každý, jsou květiny. Loni na podzim nechala městská část do veřejného prostoru zasázet dalších 15 tisíc cibulovin. Přibydou k bezmála stejnému množství z předloňska, takže

nám teď Praha 14 krásně rozkvete,“ pochvaluje si místostarostka Mgr. Irena Kolmanová (TOP 09), do jejíž gesce péče o životní prostředí a zeleň spadá. Narcisky, tulipány a další květiny „rozsvítí“ Centrální park nedaleko stanice metra Rajská zahrada, okolí polikliniky Parník na Černém Mostě, Krčínovo náměstí v Kyjích nebo třeba park v ulici Pilská v Hostavicích a hloubětínské hřiště Bramborák. „Za nákup i práce spojené s výsadbou radnice zaplatila zhruba 140 tisíc korun. Celkově náklady na údržbu zeleně ročně šplhají k téměř dvaceti milionům korun,“ doplňuje místostarostka Kolmanová. Nejenže na jaře pokvetou květiny, ale bude přibývat i jiná zeleň. Například v Jiráskově parku nechá městská část zasadit nové okrasné keře, hřiště Bramborák doplní trvalky a trávy. „Více se pak bude zase sázet na podzim, kdy jsou vhodnější klimatické podmínky, na jaře počítáme ještě s výměnou uschlých dřevin a s instalací nově nakoupených zavlažovacích vaků. Ty chceme dát například ke stromkům zasazeným loni na podzim. V posledních letech jsou velmi teplá a velmi suchá léta a zejména mladé dřeviny bez přidané vláhy rychle odumírají,“ uvádí místostarostka Kolmanová. V nadcházejícím období vyniknou i práce, které zahradníci odvedli během zimy – v době vegetačního klidu. Prořezání, respektive tzv. zmlazení se dočkala zeleň na východní straně bytových domů (v okolí schodišť) v ulicích Vybíralova, Kuttelwascherova, Františkova, Fejfarova a na přilehlých parkovištích. V poslední ze jmenovaných černomosteckých komunikací nechala městská část upravit dřeviny po celé její délce. Obdobného zásahu se dočkaly i keře v ulici Pospíchalova a na východní straně Centrálního parku – v tzv. rokli. Vedle výše uvedeného prokoukl během prvních měsíců tohoto roku i pozemek nad pískovnou Bílý kůň na Hutích, který radnice nechala vyčistit od náletového keřového porostu a suchých, případně havarijních dřevin.

Dětská hřiště, projekty městské části

Na své si během jara přijdou i dětská hřiště. „V současné době necháváme měnit písek v pískovištích a doplňovat písek a kačírek do dopadových ploch. Herní prvky opravujeme během celého roku, stejně tak se průběžně natírá oplocení. Roční náklady na údržbu dětských hřišť činí půl milionu korun,“ vysvětluje místostarostka Kolmanová, která má vedle životního prostředí na starosti také investice městské části. A i na ně, respektive na posuny v některých rozpracovaných projektech, v následujících měsících dojde. Během dubna by mělo být zkolaudováno nové komunitní centrum v Hloubětíně – Hloubětínská 55 (H55), které radnice nechala postavit na ploše u kostela sv. Jiří, zahrad Hloubětínského zámečku a Křižovnického dvora. „V nadcházejících měsících se pak provoz centra začne pomalu rozjíždět s tím, že od září zde bude otevřena i pobočka městské knihovny. U budovy bude rovněž zahrada, ta je však zatím ještě v přípravě,“ uvádí místostarostka Kolmanová. Aktuálně se pracuje i na revitalizaci vnitrobloku Mochovská, kde nechá Praha 14 během jara provést sadové úpravy a doplnit herní prvky. „A když už jsme u těch proměn, do konce května bychom měli dokončit i v současnosti probíhající revitalizaci dětského hřiště v ulici Vlčkova na Černém Mostě. Děti se mají na co těšit. Bude tam spousta krásných herních prvků, některé i s dopravní tematikou,“ říká místostarostka Kolmanová.

Zároveň připomíná, že rada městské části během března schválila výběr dodavatele na výstavbu parku pro bikery na Jahodnici (předpokládané dokončení na jaře 2020) či na vybudování dětského hřiště v ulici Mochovská naproti sportovišti ZŠ Tolerance (projekt z participativního rozpočtu, realizace letos). Na jaře také skončí architektonická soutěž na proměnu Centrálního parku na Černém Mostě. „O dalším posunu v tomto záměru budeme obyvatele včas informovat,“ dodává místostarostka Kolmanová.

Kampaň a akce

Jaro v Praze 14 už tradičně patří velkým veřejným akcím a kampaním. Stejně jako v uplynulých letech, tak i letos v dubnu vypukne kampaň Setkání kultur zaměřená na podporu vzájemné tolerance mezi majoritní společností a menšinami. Dále se lidé mohou těšit na Den Země na prostranství u stanice metra Rajská zahrada, jehož prostřednictvím městská část každoročně slaví svátek planety, na akci Čarodějnice Prahy 14, při níž si děti i dospělí užijí spoustu zábavy v Centrálním parku nebo na květnové Vítání cykloobčánků.

Text převzat z měsíčníku městské části Praha 14 „Čtrnáctka“

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme