Jaká bude budoucnost Centrálního parku? Začala architektonická soutěž pro úpravu volnočasových ploch Prahy 14

8. 2. 2019

Městské část Praha 14 vyhlásila architektonickou soutěž o návrh na revitalizaci tzv. Centrálního parku nedaleko stanice metra Rajská zahrada. Jedná se o rozsáhlou zelenou plochu uprostřed sídliště Černý Most, která má velký potenciál a už dnes je využívána pro pořádání kulturních či sportovních akcí pro veřejnost.

Centrální park si vyloženě říká o to, aby se stal skutečným zeleným centrem teto časti Černého Mostu. Kromě nového, vkusného mobiliáře a osvětleni počítáme také s regeneraci zeleně nebo i s rozmístěním případných výtvarných děl. Cílem projektu je nabídnout lidem příjemné místo pro odpočinek i relaxaci.

Chceme, aby tu byly klidové zóny, piknikové plochy, kvalitní dětská hřiště a samozřejmě i již zmíněné reprezentativní místo pro pořádaní veřejných akci,“ říká starosta Prahy 14 Mgr. Radek Vondra (TOP 09), do jehož gesce spadá uzemni rozvoj městské časti. Pokud vše půjde podle planu, o vítězném návrhu bude rozhodnuto v průběhu dubna. Pak se začne se samotnou projektovou přípravou. „Rádi bychom, aby revitalizace započala nejpozději ve druhem pololetí roku 2020. Samotnou realizaci předpokládáme zhruba do konce roku 2021,“ doplňuje starosta Vondra. V představě, jak by Centrální park měl v budoucnu vypadat, městské časti pomohl i sociálně-antropologicky průzkum, do kterého tazatele zapojili zástupce různých potenciálních uživatelských skupin parku. Jejich potřeby, návrhy na zlepšeni i doporučeni jsou součásti zadaní architektonické soutěže. „Vítězné návrhy budeme i přesto prezentovat v širokem fóru také občanům. Před samotnou realizaci počítáme s diskusi s odborníky i s obyvateli,“ vysvětluje starosta. Náklady na soutěž městská část předpokládá ve výši 2,5 milionu korun, investiční náklady na samotnou realizaci pak 25 milionů korun.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme