Hlavní město Praha navrhlo posunout překladiště do Kyjí!

Městská část Praha 14 odmítá i tento návrh

9. 1. 2017

Jak jsme informovali v příspěvku z 5. 1., odmítlo vedení tří městských části Prahy 14, 10 a 9 možnost zřízení kontejnerové překladiště v Malešicích, které by znamenalo značné zatížení dotčených městských části kamionovou dopravou. Námitky k podanému záměru rakouské developerské společnosti Rail Cargo Terminal se tak podařilo uplatnit včas a to i přesto, že byl projekt podán magistrátu hl. m. Prahy k posouzení v období vánočních svátků, čímž byla výrazně zkrácena lhůta pro podání námitek.

S velkým překvapením a znepokojením jsme proto zaznamenali návrh radní HMP Jany Plamínkové (STAN), na zpracování umístění tohoto překladiště do k. ú. Kyje, jižně od ulice Objízdná, podél existující zástavby. Pro příjezd a odjezd kamionů (cca 130 denně), by měla v případě prosazení tohoto návrhu sloužit nově vybudovaná komunikace ústící přímo do Štěrboholské radiály.

Pokusíme se na následujících řádcích prokázat, proč je taková varianta nemožná a pro danou oblast destruující:

  • Připomínky městských části Praha 14, 10 a 9 jsou vztaženy především k dopravní zátěži navázané na projekt překladiště. Přemístění překladiště na druhou stranu Průmyslové ulice tak nic neřeší, navíc možnost napojení naráží na nutnost výkupu pozemků od řady soukromých vlastníků.
  • Nově zvažované umístění překladiště jej výrazně posouvá směrem k obytné zástavbě Jahodnice (cca 200 metrů) a Kyjí (cca 400 metrů). Související nárůst dopravy, hluku, emisních zplodin a světelného smogu je v přímém rozporu s právy místních obyvatel na zdravé životní prostředí a hygienickými normami.
  • Prověřovaný návrh situuje překladiště na magistrátní pozemky určené k výstavbě technologického parku Horní Lada se zázemím pro vysoké školy, vědecko-technické inkubátory a specifické výstavní plochy.  Tento magistrátní projekt má přitom i zpracovanou EIA.
  • Příjezdová trasa by vedla přes pozemky, na kterých městská část Praha 14 řešila s radní Plamínkovou ozelenění a výsadbu nového parku.

Z výše uvedeného je zřejmé, že na magistrátu hl. m. Prahy zřejmě levá ruka neví, co dělá pravá, jinak by snad nemohl padnout návrh na prověření přemístění kontejnerového překladiště do oblasti, kde má vzniknout technologický park a kde se připravuje významná výsadba zeleně. TOP 09 zastoupená na radnici městské části osobou starosty Radka Vondry, místostarostky Ireny Kolmanové a neuvolněným radním Jiřím Klímou podnikne všechny možné kroky, které by výstavbě kontejnerového překladiště v k. ú. Kyje zabránilo.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme