Dobrovolníci na jaře posbírali skoro tunu odpadů

20. 5. 2021

Posledních několik let Praha 14 organizuje kampaň chceme tu mít čisto, v jejímž rámci podporuje dobrovolnické úklidy v různých lokalitách městské části. Úklidů, které pořádají neziskové organizace i aktivní jednotlivci, se každoročně zúčastní stovky místních obyvatel. 

Loni i letos se na počtu akcí i účastníků pochopitelně neblaze podepsala pandemie covid-19, nicméně uklízí se stále. Mnohokrát děkuji všem, kdo jsou ochotni obětovat část svého pohodlí pro to, abychom to na Čtrnáctce měli hezké. O to víc, že zejména v poslední době je to s ohledem na nutnost dodržovat epidemiologická opatření složitější než v předešlých letech,“ řekla místostarostka Prahy 14 Mgr. Irena Kolmanová, do jejíž gesce spadá mimo jiné i naplňování mezinárodního programu místní Agenda 21. V jeho rámci městská část dlouhodobě pracuje na zlepšování participace veřejnosti na rozvoji městské části – a podpora dobrovolnických úklidů je toho součástí. Letos na jaře se zatím uklízelo na dvou místech – na Hutích a v Hloubětíně. První jmenovaný „lov“ za PET lahvemi, odhozenými papíry a hromadami harampádí organizoval už tradičně p. Martin Perlík, druhý p. Aleš Burget. Celkem se akcí zúčastnilo 50 lidí, samozřejmě rozptýlených po jednotlivých, zpravidla rodinných skupinkách. Společně posbírali téměř tunu odpadu. Městská část v rámci těchto úklidů zajišťuje především bezplatný odvoz nasbíraného odpadu. Kdokoliv chce úklidovou akci uspořádat, může se na spolupráci ze strany městské části domluvit s paní Zorou Strakovou z odd. strategického plánování a komunikace ÚMČ Praha 14 (zora.strakova@praha14.cz;tel.: 225 295 344). Podmínka je jediná – ozvat se s předstihem alespoň 14 dnů před konáním akce, aby se vše potřebné stačilo zorganizovat. 

Úklidy v „režii“ Prahy 14 kulturní 

Do dobrovolného úklidu veřejného prostoru se zapojují i zaměstnanci příspěvkové organizace městské části Praha 14 kulturní, zejména Kulturního domu v Kyjích. Čistí nejen okolí Kyjského rybníka, ale i rybník samotný. Naposledy se takto sešli na konci letošního dubna, v loňském roce uklízeli dvakrát – v červnu a v listopadu. „Loni jsme pokaždé naplnili tři až čtyři pytle odpadu, z toho jeden pytel ze samotného rybníka,“ řekla vedoucí kyjského kulturního domu a prozatímní ředitelka organizace Praha 14 kulturní Simona Vlašimská.

Tento článek byl převzat z měsíčníku městské části Praha 14 „Čtrnáctka“.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme