Dětská hřiště „pod párou“

16. 6. 2020

Aby byla dětská čistá a bezpečná, vyžadují pravidelnou péči. Na údržbu a opravy má městská část letos vyčleněno zhruba 600 tisíc korun, další peníze poputují do chystaných renovací. „Děláme všechno proto, aby v Praze 14 byla hřiště hezká a děti si na nich mohly užít spoustu zábavy. Na druhou stranu je však třeba říct, že to, jak dlouho vydrží úklid, případně kvalita nových herních prvků, samozřejmě záleží i na návštěvnících a jejich chování k mobiliáři“ říká místostarostka Mgr. Irena Kolmanová, do jejíž gesce mimo jiné spadá i péče o životní prostředí a údržba veřejných ploch.

Městská část každoročně zajišťuje kontroly hřišť a sportovišť, na jejichž základě potom provádí nadcházející opravy. „Letos na jaře jsme takto například opravovali ploty a jednotlivé herní prvky, které to potřebovaly. Současně jsme nechali vyměnit písek v pískovištích a doplnit kačírek a písek na dopadových plochách,“ vyjmenovává místostarostka Irena Kolmanová (TOP 09). Renovace se dočkala i akátová hřiště v ulicích Horoušanská, Klánovická a Vybíralova (Jahoda), kde radnice nechala jednotlivé „hračky“ zbrousit a znovu natřít. Samostatnou kapitolu letošního prvního pololetí představovalo čištění, a to nejen s ohledem na aktuální koronavirovou pandemii. „Rozhodli jsme se vyzkoušet čištění párou, což se velmi osvědčilo. Touto technologií se dobře odstraňuje graffiti a pěkně se jí oživuje barevnost jednotlivých prvků,“ říká místostarostka. Párou nechala Praha 14 v první fázi vyčistit hřiště v ulici Konzumní, v Jiráskově parku a v Centrálním parku. Buď již na konci letošního roku, nebo v příštím roce chce technologii využít i u dalších hřišť a sportovišť. Vedle čištění párou, které bylo objednáno už před časem, se v květnu vybraná hřiště také dezinfikovala. „Využili jsme nabídky firmy JCDecaux, Městský mobiliář, s. r. o., která hřiště zdarma dezinfikuje v celé Praze. S ohledem na kapacitu společnosti jsme nemohli do seznamu začlenit všechny námi spravované herní plochy. Zvolili jsme tedy alespoň ty nejfrekventovanější – například hřiště v ulicích U Hostavického potoka, Šromově, Vlčkově, Vizírské či na náměstí Plk. Vlčka,“ vyjmenovává místostarostka Kolmanová.

Stín i bez stromů

Dělání báboviček malé děti asi nikdy nepřestane bavit. Rodiče to vědí, a proto s nimi často míří na pískoviště. Ovšem, ne všude je to optimální. „Je jasné, že tam, kde není stín, se v horkých letních dnech nikdy nedá hrát moc dlouho – to je o úžeh. Proto jsme na často navštěvovaných, přirozeně nechráněných hřištích nechali naistalovat stínící plachty. Jsou nebo v nejbližší době budou umístěny ve Vizírské, Cukrově, parku Vidlák, v Rožmberské a v ulici U Hostavického potoka,“ říká místostarostka Kolmanová. Speciální zelenou plachtu lze nejen různě naklánět – podle toho, kde na obloze je zrovna slunce, ale také stáhnout až dolů. Pískoviště se tak zakryje celé, což je vhodné zejména na noc – písek zůstane v bezpečí před nevítanými návštěvníky.

V Rožmberské se děti pobaví více než dříve

Stávající dětské hřiště umístěné za protihlukovou stěnou v ulici Rožmberská čeká řada novinek. Do poloviny července sem přibydou nové lavičky, oplocení i nové herní prvky. Děti se mohou těšit třeba na malou lanovou pyramidu, domeček či na hned tři druhy houpaček – jednu klasickou, jednu se sedákem pro ty úplně nejmenší a jednu v podobě tzv. hnízda, širokého „košíku“ pro opravdu pohodlné houpání. „Jinak, jak už bylo zmíněno, ještě předtím, než hřiště rozšíříme, dodáme sem slibované zastínění pískoviště,“ doplňuje místostarostka Kolmanová.

 

Tento text byl převzat z měsíčníku městské části Praha 14 „Čtrnáctka“.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme