Čtrnáctka v září zářila. A hned třikrát

Po dlouhé pauze všech velkých kulturních, volnočasových a sportovních setkání způsobených koronavirou pandemií, to Praha 14 v září pořádně „rozbalila“

17. 10. 2021

Během tří zářijových víkendů mohli místní obyvatelé i přespolní návštěvníci zažít na Čtrnáctce hned tři různé velké akce. Konaly se už tradiční festivaly VOLNOFEST, Stop Zevling a Strawberry Fields a také se slavnostně otevřel bikepark na Jahodnici. Přestože bikepark může veřejnost využívat už od července, oficiální otevření se konalo 4. září. „Původně zanedbané území se proměnilo v reprezentativní bikepark, ale i místo pro sportování či pohodové trávení volného času bez kola. Není tu jen bikepark, ale i sportoviště pro dospělé či větší děti, hřiště pro ty menší, prostor, který se dá využívat všestranně. Mám radost, že se tu sešlo tolik zájemců, aby si všechno prohlédli i vyzkoušeli a užili si po návratu z prázdnin zábavné odpoledne,“ řekla místostarostka Prahy 14 Mgr. Irena Kolmanová (TOP 09), která má na starosti investice městské části.

Bikepark poprvé

Zájemců z okolí i z daleka se ve slunečnou sobotu sešlo opravdu hodně a všechny prvky, které park  abízí, poctivě vyzkoušeli. Užili si také exhibiční vystoupení a jízdy v podání profesionálů. Jedním z nich byl Michal Maroši, známý český profirider, který se na návrhu a realizaci bikeparkových drah a prvků osobně podílel. „Mám velkou radost, že se nám podařilo bikepark dotáhnout do konce. Jednotlivé dráhy i prvky umožňují rozvoj a zdokonalování dovedností, které jsou pro bikery důležité. V podstatě se tady můžete od základů propracovat až ke skokům na jumpline,“ vysvětlil Michal Maroši. Bikepark nabízí různě obtížné dráhy pro pumptrack – tedy hliněné a jílové překážky, které jezdcům umožní trénovat rovnováhu a zvyšovat rychlost. Ti nejmenší na odrážedlech řádili v malé dráze, ti zdatnější si vyzkoušeli tu náročnější a ti nejodvážnější závod na čas. V bikeparku najdete také skill centrum tvořené dřevěnými prvky – výzvou je například úzká lávka. Nejzkušenějším jezdcům je určená tzv. jumpline s věží se dvěma vyhlídkovými plošinami. „Vedle zábavy a občerstvení jsme připravili i poradenský stan pro ty, kdo zvažují nákup kola vhodného mimo jiné do bikeparku. Profesionálové měli k dispozici testovací biky, které si zájemci mohli zdarma vyzkoušet, poradili s ochrannými pomůckami i se základním servisem kola,“ vyjmenovala místostarostka Kolmanová.

Bikepark nejen pro cyklisty

Akce se ovšem líbila i návštěvníkům, kteří dorazili pěšky. Kromě exhibice profesionálů si mohli užít vystoupení party siláků na workoutovém hřišti, místy popírající přírodní zákony. Malé děti jásaly u loutkového představení Zvířátka a loupežníci v podání Divadla Kubko a díky oblíbenému malování na obličej se v parku hemžili barevní motýli i superhrdinové. Větší děti zdobily graffiti stěnu a často překvapeně konstatovaly, že držení spreje není tak snadné a ruka bolí. Připravený byl také fotokoutek, kde se Michal Maroši fotil s malými i většími adepty tohoto sportu. Najít nové využití zanedbaného území zasíťovaného technickou infrastrukturou bylo velkou výzvou i pro kolektiv architektů, který připravil návrh podoby parku (Ing. arch. Jan Šembera, Ing. arch. Kryštof Peřestý, Ing. Jan Pustějovský, Ph.D., Ing. arch. Jaroslav Vorlíček, vegetační úpravy Ing. Zuzana Bečvářová, Ing. Zuzana Čižmárová). „Záměrem bylo propojení rekreační části parku s poloprofesionálním sportovním zázemím pro trvalý rozvoj dovedností na kole, směřující k projetí zábavné linie skoků, kterou jsme navrhli společně s Michalem Marošim. Rádi bychom vyzdvihli také roli iniciátora Jiřího Brouma, přístup místostarostky Mgr. Ireny Kolmanové a vedoucí Odboru životního prostředí Ing. Markéty Adámkové. Výsledkem společného čtyřletého počínání je dnešní podoba parku, která je v Praze svým pojetím ojedinělá. Věříme, že si zajistí zájem široké veřejnosti a stabilní jádro bikerů, kteří přispějí k dlouhodobému využívání,“ stojí ve zprávě autorského týmu. volnočasových aktivit. A to jak prostřednictvím vystoupení na podiu, tak u stánků, kterých bylo letos zase o něco více. „Velkou výhodou je, že si návštěvníci mohou jednotlivé aktivity rovnou vyzkoušet, takže zjistí, jaké zájmové kroužky či sportovní aktivity by je mohly bavit. Festival cílí primárně na děti, na své si ale přijdou i dospělí,“ doplnil radní Mašek.

Stop Zevling po patnácté a Strawberry fields po deváté

Ani třetí zářijovou sobotu nebyla na Čtrnáctce nuda. Své síly spojily Stop Zevling a Strawberry Fields. Za oběma festivaly stojí myšlenka propojovat sousedy jednoho z největších pražských sídlišť, praskat bubliny anonymity, prostřednictvím kultury, sportu, hudby a workshopů bořit kulturní hranice a přinášet pozitivní impulzy i motivaci pro aktivnější život na sídlišti. Stop Zevling připravil několik turnajů i netradičních sportů na vyzkoušení, hudebním nadšencům pak vystoupení DJs, kapel a umělců. Nechyběl ani Graffiti Jam, závody BMX a spousty skvělého jídla a pití. Festival Strawberry Fields zaměřený na děti a mladé nabídl taneční a parkour workshopy, turnaj ve fotbale i ve stolním fotbálku, přehlídku netradičních sportů, hudební stage či tvůrčí dílny zaměřené na grafické techniky, jako je linoryt nebo sítotisk. „Tato doba je pro kulturu náročná, takže jsem moc rád, že se nám festival znovu podařilo uspořádat. Počasí bylo sice poněkud sychravé, ale atmosféra skvělá, organizace bezvadná, partneři i návštěvníci spokojení, nezaznamenali jsme jediný konflikt. Chtěl bych ocenit spoluprácise Strawberry Fields, i díky nim to byl opravdu komunitní festival,“ zhodnotil letošní ročník Vojtěch Havlovec, zakladatel Stop Zevlingu.

Tento text byl převzat z měsíčníků městské části Praha 14 „Čtrnáctka“ autorem je Petra Trnková.