Co si Čtrnáctka letos „odškrtne“

7. 1. 2019

Na následujících řádcích přinášíme přehled největších investičních akcí, které mají letos v Praze 14 finišovat.

V Hloubětíně se otevře nové komunitní centrum

Není žádnou novinkou, že v Hloubětíně, konkrétně na volné ploše u kostela sv. Jiří, zahrad Hloubětínského zámečku a Křižovnického dvora, „roste“ nove komunitní centrum Hloubětínská 55 (H55). První návštěvníky s největší pravděpodobnosti přivítá už na jaře. Součásti projektu je i revitalizace přilehle zahrady. „Hloubětínu místo pro setkávaní lidi napřič generacemi dlouhodobě chybí. Vím to nejen z pozice člověka působícího na radnici, ale i z pozice místního obyvatele. ‚Rozhýbat‘ H55 byl běh na dlouhou trať, hlavně kvůli komplikacím kolem vlastnictví pozemku. Jsem moc rada, že se vše konečně blíží ke zdárnému konci,“ říká místostarostka Mgr. Irena Kolmanova (TOP 09), do jejíž gesce nyní spadají investice městské části. H55 nabídne multifunkční sál, pobočku městské knihovny, klubovny či kavárnu.

 

Jahodnice bude „patřit“ bikerům

 

Nic nebráni ani tomu, aby se letos začalo s výstavbou slibovaného parku pro bikery na Jahodnici. Všechna potřebná povolení včetně stavebního už městská část má. Park, který vznikne za areálem TJ Kyje, nabídne hliněné překážky s dvěma úrovněmi složitosti. Počítá se i s výsadbou nove zeleně, cyklostezkou, dětským hřištěm či zázemím pro občerstvení.

 

Děti se tu 200 let učí. Letos si v Šimanovské konečně i zacvičí

 

Nova tělocvična, dílny, šatny a další užitné plochy. To vše městská část momentálně buduje v kyjské ZŠ Šimanovská, jejímž žakům dlouhodobě chybí plnohodnotné sportoviště. Tělocvična bude stát v místě dvora a dvoupodlažní kotelny, která se přesune do nové přístavby. Vznikne také nový bezbariérový přístup do školního areálu, včetně bezpečného předprostoru s návaznosti na uliční chodník. S výstavbou, respektive s přípravnými stavebními pracemi se začalo loni na podzim, dokončeni je naplánováno na letošek. Cílem je, aby novou tělocvičnu mohly děti využívat od začátku školního roku 2019/2020.

 

Hloubětínský vnitroblok se promění v odpočinkovou zónu

 

Jak už jsme uvedli v minulém vydání Čtrnáctky, městská část už loni začala s proměnou vnitrobloku mezi ulicemi Mochovská, Zelenečská a Nehvizdská. Prostor se dočká mimo jiné i úpravy zeleně, vybudovaní nove cestní sítě či opravy chodníku. Přibydou zde i různé herní prvky pro děti. V případě, že tomu nebude bránit počasí, revitalizace vnitrobloku skonči letos v květnu.

 

Čtrnáctka podle vás – finále pilotního ročníku participativního rozpočtu

 

Pro pilotní ročník participativního rozpočtováni radnice uvolnila 5 milionů korun. Lide v jeho rámci podali 18 realizovatelných občanských projektů zaměřených na rozvoj městské části, přičemž „zelenou“ ve veřejném internetovém hlasovaní dostalo 12 z nich. Polovinu z takto vybraných projektů městská často zvládla zrealizovat už loni, zbývající polovina ji čeká letos – například vybudovaní teras u Kyjského rybníka. Celkové náklady na v nadcházejícím roce realizované občanské projekty vystoupají k částce zhruba 2,5 milionů korun. Podrobnosti o veškerých projektech zapojených do participativního rozpočtu naleznete na www.praha14.cz.

 

Tento text byl převzat z měsíčníku Městské části Praha 14 „Čtrnáctka“.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme