10. 9. 2018

Naše městská čtvrť je z velké části tvořena sídlišti s panelovými domy, které minulý režim stavěl s tím, že se po padesáti letech zbourají, a tedy nevěnoval žádnou energii zvelebování jejich okolí, bohužel stejně jako magistrát hlavního města Praha, které je má nyní ve správě.

Padesát let od výstavby brzy uplyne, bourat se ale nic nebude. Právě naopak. Moc bych chtěl, aby se nám podařilo získat do správy všechny vnitrobloky na Čtrnáctce a zvelebit je tak, aby ožily. Z betonových dvorků by se tak konečně mohly stát místa pro sport, potkávání se mezi sousedy, nebo pro bezpečná dětská hřiště.

Je ale jasné, že vnitrobloky nezvládneme oživit jen na dálku z radnice, musí se zapojit i místní. Jako například paní Suchelová, která už dlouhá léta vede bar Sýkorka a díky ní si člověk po cestě domů může popovídat u piva.

Taky bych ale nerad, aby o veřejném sousedském prostoru rozhodoval od stolu na radnici úředník. Ti lidé, co tam bydlí si musí říct, co přesně by ve vnitroblocích uvítali. Proto už jsme uspořádali nejednu vnitroblokovou diskusi a hodlám v nich pokračovat.

V květnu jsme probírali s lidmi, jak by mohl vypadat jejich vnitroblok u ul. Mansfeldova. Velkou podporu získaly zelené stěny, které by přinesly daleko příjemnější klima, a i snížily hluk v nyní vyprahlé betonové dvoraně.
Máme krásný návrh od architektů, zřejmě i prostředky na realizaci. Domy ale spravuje, a nájemné vybírá, magistrát. A jak vypadá úřednická odpověď z magistrátu?  „zelené stěny si postavte za vaše peníze, cokoliv se s nimi stane, to si opravíte, a pokud se nebudou líbit, tak je sundáte“.

To je „radost“ s takovým vedením města spolupracovat. Nulová chuť něco pro lidi na Černém Mostě, a svoje nájemníky, udělat ...

Tohle musíme změnit. Pojďme se na přestavbu vrhnout společně.