Čihadla se promění v přírodní park

2. 7. 2018

Rozhledna Doubravka, která od poloviny letošního června zdobí kopec Horka, je prvním krokem k celkové revitalizaci Čihadel. V plánu radnice je proměnit tento zelený kus města v přírodní park nabízející široké možnosti pro sportování, relaxování i zábavu.

Čihadla mají díky své velikosti, členitému terénu i poloze na okraji města šanci stát se rekreačním zázemím nejen pro Černý Most. Budoucí projekt bude respektovat specifika jednotlivých oblasti teto lokality a pracovat s nimi. Mimo jine počítáme s umístěním odpovídajícího sportovního vybaveni, s doplněním zeleně, pěších cest, cyklistických a naučných stezek či s vybudovaným přírodního hřiště,“ říká starosta Prahy 14 Mgr. Radek Vondra (TOP 09). Součásti zamyšleného projektu je také výstavba multifunkční sportovní haly na okraji sídliště Černý Most, jejíž aktivity a zázemí budou přirozeným způsobem propojeny s přírodním parkem. Například u fotbalového hřiště v Kyjích se podle starosty Vondry nabízí možnost vybudovaní lanového centra či bike parku, prostor mezi Dolními Počernicemi a rybníkem Martiňák, kde už nyní existuje geostezka, by mohl patřit naučným ekologickým aktivitám, oblasti suchého poldru by zase slušela relaxační a klidová zóna. „Součásti celkového prostoru jsou pak samozřejmě i park U Čeňku, který revitalizuje hlavni město Praha a kde magistrát už delší dobu slibuje vybudovat dětské hřiště s venkovní posilovnou, a připravované přírodní koupaliště v Kyjích. Součásti areálu koupaliště bude nejen koupací nadrž, ale i tzv. biotop, tedy přírodní kořenová čistička. S vybudovaným městská část počítá v roce 2019,“ doplňuje starosta Vondra.

Různé druhy aktivit

Revitalizaci Čihadel městská část připravuje ve spolupráci s Vysokou školou tělesné výchovy a sportu PALESTRA. Její pracovnici za podpory studentů začali už loni na podzim tvořit koncept sportovního parku a jeho jednotlivých aktivit. „V některých případech jde o tzv. vedené, tedy profesionálně organizované aktivity jako běžecké kurzy, lekce tai-chi a podobně, v dalších jde primárně o podporu individuálního tráveni volného času, tedy tvorbu vhodného prostředí,“ říká Mgr. Tomáš Mitrovský, který za VŠTVS PALESTRA projekt řeší. S přípravou samotného projektu na revitalizaci se dle současných předpokladů začne v příštím roce, první konkrétní aktivity jsou však naplánované už na letošní podzim.

Jedna se o vedené sportovní činnosti, které budou v prostoru Čihadel pro obyvatele zdarma a které zajisti v rámci svých odborných praxi studenti VŠTVS PALESTRA. Je také zpracovaná běžecká trasa na 5 km, která je součásti projektu Mattoni Free Run a která bude dostupná v běžecké aplikaci Free Run.

Převzato z měsíčníku Městské části Praha 14 "Čtrnáctka".

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme