Čihadla - Olympijské centrum pro každého

7. 9. 2022

Koncept Olympijského centra – místa, kde se mohou setkávat špičkoví sportovci s  těmi, kteří sportují pro radost, které bude sloužit jak pro olympijské testování, tak bude v odpoledních časech a víkendech volně přístupné obyvatelům Prahy 14. Jak vám to zní?

Je jasné, že nám na Čtrnáctce chybí moderní multifunkční sportovní hala, kde by bylo možné trénovat a pořádat sportovní setkání a soutěže nejen pro kluby z Prahy 14.  Hala potřebuje i zázemí – šatny, sprchy, nářaďovnu, menší cvičební sály, bufet a pod. Takovou halu nikdy nepostaví a nemůže provozovat městská část sama.

Praha 14 má téměř padesát tisíc obyvatel ale od počátku jejího vzniku jí chybí kvalitní sportovní zázemí pro větší akce. Sportovci i nadšenci, kteří chtějí volné chvíle trávit nejrůznějšími pohybovými aktivitami, se tím netají ani v diskuzích či průzkumech. Přitom místa, která by mohla vytvořit kvalitní zázemí multifunkčním sportovištím, či sportovní hale na Praze 14 jsou. 

Bylo několik nápadů na stavbu a provoz zajištěný přímo kluby z Prahy 14 ale žádný se neukázal jako realizovatelný. Jde o nákladnou a organizačně náročnou investici, která přesahovala reálné možnosti menšího klubu či spolků.

Na radnici jsme  jsme hledali partnera mezi velkými pražskými sportovními kluby, ale výsledkem vždy byl jen jejich zájem o uzavřené sportoviště pro profesionální a výkonnostní sport.

To jsme ale nechtěli. Potřebujeme sportovní zázemí, které bude primárně sloužit lidem ze Čtrnáctky, to znamená, že bude důstojným zázemí pro sportovní kluby z Prahy 14 které se účastní vyšších sportovních soutěží.

Český olympijský výbor dlouhodobě hledá prostor pro nové sídlo ale zejména zázemí pro testování a soustředění špičkových sportovců – olympioniků. Po mnoha jednáních postupně vznikl koncept Olympijského centra – místa, kde se mohou setkávat špičkoví sportovci s amatérskými, které bude sloužit jak pro olympijské testování, tak bude v odpoledních časech a víkendech volně přístupné obyvatelům Prahy 14

Špičková vnitřní i venkovní sportoviště propojená citlivě s přírodou Čihadel. Olympijský výbor je garantem kvality návrhu a zajištění provozu. Vlastní výstabu by financovala Národní sportovní agentura společně s hlavním městem. Městská část jen poskytne pozemky a získá zázemí pro své obyvatele a hlavně prostor, kde mohou sportovat děti, které to teď po dvou letech covidu víc než potřebují.

Celá stavba, tak jak je navržená, by byla z přírodních materiálů, samozřejmostí jsou minimální náklady na energie, využití dešťových vod, solárních panelů a hlavně – zeleň. Perfektně by zapadla mezi přírodní vrch Čihadla a Doubravku.

Parkování pro místní by bylo zachováno, možná i rozšířeno. Pojďme vytvořit na Čtrnáctce místo, na které budeme moct být hrdí a které nejen obyvatelům Čtrnáctky dobře poslouží. 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme