Chceme tu mít čisto! Tak uklízíme Prahu 14.

12. 4. 2016

Začalo to loni v podobě „tažení“ za čisté trávníky bez psích exkrementů. Letos se kampaň „Chceme tu mít čisto“ rozrůstá do série dobrovolnických úklidů. Na jednu z posledních brigád dorazilo více než sedm desítek lidí.

„Mám z toho opravdu velkou radost. Je vidět, že lidí, kterým záleží na tom, jak to v jejich okolí vypadá a zároveň jsou ochotni sami přiložit ruku k dílu, vůbec není málo. Moc si toho vážím a všem dobrovolníkům děkuji,“ řekl starosta Prahy 14 Bc. Radek Vondra (TOP 09).

Proměna zanedbaných zákoutí městské části odstartovala ve druhé polovině března. Zatím rekordní počet dobrovolníků dorazil v sobotu 2. dubna na hřiště u ZŠ Bratří Venclíků na Černém Mostě. Během úklidu, který ve spolupráci s městskou částí organizoval místní softbalový klub SK Spectrum Praha, lidé vyčistili hřiště, areál školy i jeho okolí. „Nesešli se jen členové klubu, ale také děti a rodiče ze školy. Během tří hodin jsme nasbírali asi čtyřicet pytlů odpadu. Mezi standardními papíry, plasty, plechovkami nebo lahvemi od alkoholu se objevilo i oblečení, satelit v křoví, plastová květinová dekorace nebo i injekční stříkačky,“ hlásili organizátoři.

Otestovat, jestli mají obyvatelé vůli sami přiložit ruku k dílu, mohla městská část už v říjnu loňského roku. Dohodla se s TJ Sokol Jahodnice, který oslovil své příznivce a zorganizoval úklid v okolí jahodnických rodinných domků a autobusových zastávek. Sbírat plechovky od piva, papírové obaly nebo PET lahve, kterými se podařilo naplnit několik velkých odpadkových pytlů, přišly téměř čtyři desítky místních lidí. „Je jasné, že v hezkém, upraveném prostředí se žije lépe. Navíc odhodit odpadek na místo, kde už jich pár leží, člověka pálí méně, než kdyby měl nepotřebnou věc odložit někam, kde se neválí nic. Jahodničtí prokázali skutečnou obětavost. Také kvůli nim jsme se rozhodli, že k podobné aktivitě zkusíme vybídnout i další jednotlivce, komunity a neziskové subjekty,“ říká radní Mgr. Irena Kolmanová (TOP 09), do jejíž gesce kampaň spadá.

Jak úklidová část kampaně funguje? Radnice vyzve potenciální zájemce a pak na své náklady pomůže s pořádáním a propagací akce, pomůže vzájemně nakontaktovat organizace a další aktéry zastřešující jednotlivé brigády, zajistí rukavice, pytle a další nezbytnosti pro úklid, domluví odvoz nastřádaných odpadů a dodá občerstvení pro účastníky. Na pracovnících „neziskovek“ či na dalších ústředních organizátorech je pak hlavně to, aby pro dobrou věc nadchli co nejvíce lidí ze svého okolí.

Pro letošní rok už bylo domluveno několik úklidových akcí. Tu první, která se uskutečnila 19. března u minigolfu Yamka, zorganizovali obyvatelé z Krásné Prahy 14. Další se konala právě v okolí hřiště při ZŠ Bratří Venclíků.

Do kampaně „Chceme tu mít čisto“ patří i lekce Psí školky aneb „Jaký pán, takový pes“, které městská část letos pořádá již počtvrté a které se tentokrát uskuteční ve třech lokalitách Prahy 14 – 13. dubna na Lehovci, 18. května na Hutích a 8. června na Černém Mostě 1. Zájemci se mohou opět těšit na přednášky a praktické ukázky, na nichž si procvičí základní ovladatelnost svého psa a uvidí také ukázky agility. Lekce budou tradičně zdarma a povedou je zkušení kynologové. „Chceme touto cestou ale také připomenout, že za své psy mají lidé zodpovědnost, která zahrnuje řádnou péči o psa i úklid po něm,“ uzavírá radní Kolmanová.

Text byl publikován jako tisková zpráva Městské části Praha 14

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme