Černý most zdobí hry pro děti, Hutě houbové sousoší

6. 9. 2020

V parku v ulici Splavná na Hutích by asi houby hledal málokdo. Přesto tam jsou hned tři. A ne ledajaké – obrovské, betonové a vkusně ozdobené. Jejich autorkou je sochařka Daniela Kartáčová, která si umístěním tohoto netradičního uměleckého díla tak trochu splnila sen. „Vždycky jsem si říkala, že by se mi takové houby líbily na vlastní zahradě, ale znáte to… kovářova kobyla… nikdy jsem se k tomu nedostala. A teď jsem si přání vyplnila. Houby mi sice „nerostou“ před domem, ale zase se z nich může těšit více lidí,“ říká Daniela Kartáková. 

Houbové trio Hutě zdobí od července. Instalace uměleckého prvku právě do tohoto prostoru byla součástí jednoho z vítězných projektů vzešlých z prvního ročníku participativního rozpočtu Čtrnáctka podle vás – platformy, v jejímž rámci městská část Praha 14 financuje a realizuje projekty navržené přímo místními obyvateli. „Autorkou návrhu, který počítal s instalací v té době ještě nevybraného uměleckého díla, je paní Barbora Vobořilová. V prvním ročníku participativního rozpočtu přišla s nápadem doplnit do parku Splavná kromě sochy nebo obdobného prvku také veřejné osvětlení, informační nástěnku nebo například přechod pro chodce na přilehlé komunikaci. Vše je zrealizováno,“ říká koordinátorka participativního rozpočtu MČ Praha 14 Lucie Hlavačková. To, že na Hutích „vyrostou“ houby, rozhodla porota architektonické soutěže, kterou na podzim roku 2018 vyhlásila městská část. Odborníci volili mezi šesti návrhy, přičemž Lesní zátiší, jak Daniela Kartáková své dílo pojmenovala, označili za pro danou lokalitu nejvhodnější. „Další srdeční záležitostí je pro mě socha šamana z červeného sliveneckého mramoru, kterou jsem vytvořila v rámci loňského sochařského sympozia v Rehabilitační nemocnici Beroun. Jinak se věnuji i medailérské činnosti. Ze spolupráce s Českou mincovnou v Jablonci nad Nisou vznikl například návrh série ražených medailí s námětem Staroměstského orloje od J. Mánesa,“ dodává sochařka. Instalací uměleckého díla do parku Splavná Praha 14 uzavřela první ročník participativního rozpočtu, v současné době už má za sebou i některé další realizace z navazujícího období, na jiných se aktuálně pracuje. „Stejně jako v případě prvního ročníku i na druhý participativní rozpočet radnice vyčlenila pět milionů korun – z toho milion na tak zvané malé projekty do 200 tisíc korun a čtyři miliony na projekty velké do dvou milionů korun. Realizace se dočká nebo již dočkalo 12 z nich, tedy ty, které úspěšně prošly veřejným internetovým hlasováním. Až na drobné výjimky, kde tuto skutečnost nemůže ovlivnit přímo městská část, by vše mělo být hotovo do konce roku 2021,“ vysvětluje místostarostka Prahy 14 Mgr. Irena Kolmanová (TOP 09), do jejíž gesce tato oblast spadá. Participativní rozpočet je součástí mezinárodního programu Místní Agenda 21, který je zaměřený především na zkvalitňování služeb veřejné správy ve vztahu k veřejnosti a na posílení participace místních obyvatel na rozvoji městské části. 

Jak oživit starý beton?

Co se druhého ročníku „Čtrnáctky podle vás“ týká, dokončeny byly zatím dva projekty. Bylinkovna navržená paní Boženou Reisovou, kterou lidé najdou kousek od volnočasového centra Plechárna, a nově také projekt s názvem Hry na chodník aneb oživení starého betonu od Veroniky Smrčkové. „Druhá jmenovaná navrhovatelka se velmi aktivně zapojila i do samotné realizace, za což moc děkujeme. Přesně toto si představujeme pod pojmem participace,“ říká místostarostka Kolmanová. K vnuknutí nápadu na proměnu nevzhledných betonových kruhů v černomosteckých ulicích Doležalova a Generála Janouška stačil Veronice Smrčkové pohled z okna. „Koukám z něj přímo na jeden z těchto kruhů a pohled to byl hrozně neutěšený. Náhodou jsem na internetu narazila na firmu, která se zabývá kreslením her na chodník, a hned jsem věděla, že to je něco, co tento prostor rozzáří a oživí,“ vysvětluje Veronika Smrčková. Z výsledku je dle svých slov nadšená. „Přesně to splnilo cíl, navíc dvouletý syn obě hřiště od začátku miluje. Ještě se těším, až budou u plochy u mateřské školy opraveny lavičky, a doufám také, že zde bude probíhat pravidelný úklid, aby se prostor stal opravdu příjemnou zastávkou nejen na cestě ze školky,“ říká mladá maminka.

 

Tento text byl převzat z měsíčníku „Čtrnáctka“ městské části Praha 14.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme