Amazon NE, aneb jak to vidím já

Často dostávám informaci, že nás v Amazonu čeká množství nových pracovních příležitostí a že odpůrci výstavby podporují zaměstnanost. Ovšem toto tvrzení není založeno na pravdě. Amazon sice přinese dva tisíce nových pracovních míst (místo uváděných tří tisíc, jelikož jeden tisíc převede ze současné Dobrovíze u Prahy), ale budou to skutečně pracovní příležitosti pro občany Horních Počernic a blízkého okolí? Není skutečností spíše to, že Praha má nejnižší nezaměstnanost od roku 2008, a to okolo 6,5%, a tudíž dochází spíše k opačnému problému, kdy společnosti podobného typu nemohou najít vhodné zaměstnance do svých skladů? Příkladem mohou být obdobné pozice, které poptává Mall, Alza, Carrier, PetCenter, Asko nábytek, Levné knihy, Mail Step aj. působící v Horních Počernicích již nyní.

Navíc nálepka Amazonu jako jednoho z nejhorších zaměstnavatelů světa, mě i mnoho spoluobčanů ještě utvrzuje v názoru proti jeho výstavbě, stejně jako například smlouvy pro zaměstnance uzavírané téměř výhradně na dobu určitou. Extrémní pracovní nároky a požadavky v kombinaci s relativně nízkou mzdou jistě nikoho příliš motivovat nebudou. Napadá mě, jestli by vzhledem k tomu, že se již nyní vlastně počítá se svážením zaměstnanců z částí České republiky s vysokou nezaměstnaností, například z Ústeckého kraje, nebylo lepší Amazon postavit právě tam?

Dalším problémem je neustálé pozměňování údajů projektové dokumentace, například ohledně zatížení dopravy, kde se jednou uvádí 960 TNA (těžká nákladní doprava), podruhé 480 TNA a potřetí 550 TNA, což působí dosti nedůvěryhodně. Pokud bychom i připustili platnost posledního, nejpříznivějšího údaje, byla by již nyní přetížená silnice R10 nejspíše stále neprůjezdná. A to ani nemluvím o předpokladu, že jedna denní směna, respektive 1.500 osob, bude každý den do Horních Počernic svážena z jiných míst, což hrozí přetížením již tak dosti problematické běžné dopravy v Horních Počernicích. V neposlední řadě je zarážející také velikost zastavěné volné plochy, která obnáší cca čtyřicet tisíc m2.

Musím proto ocenit snahu několika radních a zastupitelů, kteří se snažili z možné výstavby získat něco pro Horní Počernice, zejména z hlediska vyřešení zdejší obtížné dopravní situace. Bohužel, tlak mocenských skupin z Magistrátu a Czech Investu, které zájmy občanů Horních Počernic v podstatě neberou v potaz a omezují se pouze na potvrzování slibů, z nichž některé jsou i několik desítek let staré, potvrdil obavy, že hezké sliby a nezávazná vládní memoranda jsou tím jediným, v co můžeme jako občané doufat. Jedna naděje ale ještě zbývá: vše je nyní podřízeno tzv. Posuzování vlivů záměrů na životní prostředí neboli velké EIA, která pravděpodobně smete projekt výstavby Amazonu ze stolu.

Vzhledem k výše uvedeným informacím jsem se proto rozhodl podpořit petici proti Amazonu nejen svým podpisem, ale i nabídkou petičního místa. Tímto zároveň děkuji všem signatářům, radním a zastupitelům, kteří ji rovněž podpořili. V budoucnu jistě oceníme, že jsme ti z Horních Počernic, kteří mají krásný Chvalský zámek plný svateb a akcí pro děti a dospělé než ti, kteří mají na kraji obce obrovský a z mnoha hledisek problematický Amazon.

Petici proti výstavbě Amazonu v Horních Počernicích můžete podepsat zde: http://www.petice24.com/nechceme-amazon

Petr Růžička, Člen TOP 09 – Horní Počernice