Zpráva z 8. zasedání Zastupitelstva MČ Praha 13

22. 5. 2012

Dne 25. 4. 2012 proběhlo v prostorách Radnice další zasedání Zastupitelstva naší městské části, tentokrát už s pořadovým číslem 8. Na programu bylo celkem 37 bodů, z nichž některé byly poměrně konfliktní a tak není divu, že se jednání protáhlo až do pozdních odpoledních hodin, k nelibosti zejména koaličních zastupitelů a dále také postarších zastupitelů za KSČM, kteří, ač by měli být vytrénovaní ze svých stranických schůzí, ke konci jednání už viditelně trpěli.

Jako první bod byla až po zahájení zasedání starostou zařazena petice občanů, kteří protestují proti zavedení (resp. výrazném rozšíření stávajícího) kamerového systému na Praze 13. V rámci této protestní akce, vedené Stranou zelených dokázali její organizátoři během dvou dnů posbírat cca 400 podpisů proti tomuto záměru. Jelikož k obhájcům kamerového systému patří mimo jiné i občané sdružení v poměrně agilním Spolku občanských sdružení Prahy 13, jejich členové se na oplátku „vytasili“ se svou vlastní peticí, pro změnu na podporu kamerového systému, pro kterou nasbírali během asi dvou hodin cca 800 podpisů.

Mezi odpůrci a obhájci tohoto záměru se pak rozpoutala ostrá a zdlouhavá výměna názorů, kterou po nekonečných desítkách minut ukončil zastupitel za ODS Pastrňák (zasvěceným důvěrně známý pod přezdívkou Zbynďa Zakončovatel) návrhem na ukončení diskuze, o kterém starosta nechal promptně hlasovat a který byl následně odsouhlasen.

K tomuto tématu bych čtenáře našich stránek snad jen připomenul fakt, že Klub TOP 09 podporuje (byť poněkud rezervovaně) rozšíření kamerového systému, ale vymínili jsme si některé omezující podmínky (jako například snížení původně navrhované ceny, dohled nad výběrovým řízením, prodloužení lhůt výběrových řízení tak, aby se do nich mohlo přihlásit více uchazečů, apod. – viz „Zpráva ze 6. zasedání Zastupitelstva MČ Praha 13“).

Dalším zajímavým bodem byl pak bod číslo tři, kterým byl Závěrečný účet MČ Praha 13 za rok 2011. Loňský rok opět dopadlo hospodaření Radnice tragicky. Účetního přebytku ve výši cca 11 milionu dosáhla koalice jako každý rok pouze zařazením více než 193 milionů získaných výprodejem obecního majetku do příjmové stránky rozpočtu. Dokonce byly z těchto prostředků částečně financovány už i provozní výdaje Radnice (cca 3,5 milionu) což posunulo hospodaření místní koalice na další úroveň úpadku. Této skutečnosti si zjevně nepovšimla zastupitelka za Stranu zelených Drhová a ve svém diskuzním příspěvku pochválila starostu za dobré, přebytkové hospodaření a vyzvala ho k vyššímu utrácení, což jeho zjevně uvedlo do rozpaků a mně, jakožto obecně známého zastánce šetření, do nepříčetnosti. Po nepříliš dlouhé debatě opět vystoupil zastupitel Pastrňák (ODS) a navrhl ukončit diskuzi, přestože v daném okamžiku již do ní nikdo jiný kromě něj nebyl přihlášen, což zřejmě přehlédl. Následně byl bod schválen, pochopitelně nikoliv hlasy zastupitelů za TOP 09.

Dalším bodem, který si zaslouží pozornost, byl bod šestý, ve kterém navrhla Rada opravu luxusního domu na Slunečním náměstí z obecních peněz, pod záminkou, že se jedná o dům vlastněný z 51% Prahou 13. Když jsme upozornili na skutečnost, že tomu tak není, nýbrž že aktuálně vlastníme pouhých 36%, jak vyplývá z aktuálního výpisu z Katastru nemovitostí, mezi koaličními zastupiteli zavládla panika a tento bod stáhli z programu.

Body 7 – 11 byly vesměs bezproblémové a není nutné jejich projednávání nějak komentovat.

Bod 12 se týkal již několikrát v poslední době projednávaného tématu Západního Města. Starosta nás seznámil s aktuálním stavem a plánovanými cíli. Informaci vzalo Zastupitelstvo na vědomí.

Zajímavý byl bod 14., kterým je investiční záměr rekonstrukce objektu Husníkova 2075 na mateřskou školu. Byť takovou myšlenku TOP 09 obecně celkem podporuje, zarazila nás cena, kterou koalice předpokládá vydat na rekonstrukci. Pro srovnání – uvažovaná částka 52 milionů by stačila na čtvrtinu rekonstrukce zámku v Buštěhradě i po takzvané „Rathově přirážce“. Když jsme ale nesměle namítli, že se nám ta cena nějak nezdá, rozkřičeli se na nás shodně kolační zastupitelé (včetně těch za KSČM), jak jsme asociální, že nechceme lidem dopřát další mateřskou školku. Nicméně vzhledem k faktu, že v navrhovaném usnesení byla tato suma explicitně zmíněna a byli jsme postaveni před nutnost schválit výstavbu pouze za pevně dané podmínky, že cena bude 51,8 milionů, byli jsme nuceni hlasovat proti tomuto záměru, byť jinak výstavbu školky podporujeme.

Body 15 – 31 nebyly příliš zásadní, většinou se jednalo pouze o formální záležitosti typu schválení smluv o zřízení věcných břemen s energetickými společnostmi.

V bodě 32 předseda Kontrolního výboru a zastupitel za KSČM Jan Zeman pokračoval ve svém podkuřování starostovi a přednesl svou zprávu tak devótním způsobem, že to vzbudilo u přítomných, myslím, že nejen opozičních představitelů rozpaky a zdálo se mi, že i na starostovi bylo vidět, že je mu to nepříjemné.

Na závěr byl přesunut bod týkající se pořízení tzv. „startovacích bytů“. Koalice ODS a ČSSD s podporou KSČM poté, co rozprodala celý bytový fond na Praze 13, hodlá utratit 300 milionů korun z veřejných prostředků za nákup nových bytů a ty následně přidělit různým lidem na základě jakýchsi, zatím jen vágně naznačených pravidel. Nazývá tyto byty jako „startovací“ a vydává tuto akci za veřejně prospěšnou. Nestrannému pozorovateli se ovšem takový projekt musí nutně zdát jako podezřelý. Jednak žádné takové byty v Praze, ani na Praze 13 nepotřebujeme, jednak se z přípravných podkladů zdá, že je „ušit“ na míru pro některého z předem vytipovaných developerů. Ti se totiž v posledních letech potýkají s tím, že jejich předražené byty (dle aktuálního výzkumu jsou nové byty v Praze stejně drahé jako v Berlíně) nikdo nekupuje. Těchto prázdných a neprodejných bytů je jen na Praze 13, která za vlády starosty Vodrážky prošla stavebním boomem, několik stovek.  A v této situaci přichází Radnice Prahy 13 s nápadem na pořízení tzv. „startovacích bytů“ a to nikoliv cestou vlastní výstavby levného bydlení, ale formou nákupu bytů od developera. Připravovaný projekt dokonce jmenovitě stanovuje úzkou skupinu vybraných developerů a mezi nimi pochopitelně nechybí společnosti různými způsoby spojené s neslavně proslulou firmou Navatyp na kterou, jak vyšlo i oficiálně najevo po nedávném zveřejnění odposlechů, měla podstatný vliv nechvalně známá dvojice pražských vládců Janoušek – Bém a které jsou velmi často spojovány s pražskou ODS.

To byl poslední, předem daný bod osmého zasedání Zastupitelstva a po něm následovalo už jen „Různé“ a „Dotazy a interpelace“.

Radek Dlesk

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme