27. 9. 2011

Ústavní soud během léta rozhodl o uznání znění vyhlášky města Chrástava, které touto považuje videoherní terminály povolené ve městě ministerstvem financí za stejný typ přístrojů, jako jsou výherní automaty a tedy potvrdil tím nárok obce na regulaci těchto zařízení na svém území.

Praha je stále ještě velmi benevolentní k umisťování heren a až do nedávna měla většina městských částí i jistým způsobem velmi těžké postavení vzhledem k tomu, že část přístrojů (videoherní terminály) neměla ve své kompetenci. Nyní se ukazuje, že jak nedávno předložený zákon, který leží ve sněmovně a čeká na schválení, tak rozhodnutí Ústavního soudu začíná otáčet karty ve prospěch měst a obcí.

Před Zastupitelstvem Městské části Praha 13, které reprezentuje volební strany, jež všechny měly ve svém předvolebním boji jako jeden z cílů boj proti hazardu a množství heren na našem území, leží teď velká výzva, jak s touto novou situací naloží ve prospěch svých občanů. Sledujte proto pozorně zápisy z jednání Rady MČ Praha 13, která se jistě plánuje tímto tématem na svém nejbližším jednání zabývat.

Možností jak s novou situací naložit je hned několik. Méně či více konzervativních. Ta konzervativnější, ale ve své podstatě spravedlivější mimo jiné může být také varianta, že Zastupitelstvo stanoví na území MČ Praha 13 místa, kde nyní žádné herny nejsou, ty stanoví jako nevhodné pro herny a tím do budoucna zamezí vznik nových heren. Dalším krokem by pak následovala postupná eliminace. Vždy ve chvíli, kdy by nějaká herna zmizela, by se tato lokalita do vyhlášky přidala. Postupně by se takto počet heren snižoval.

Druhou variantou by bylo skutečně stanovit hned od nynějška lokality, kde prostě herny nechceme (například na sídlištích, v dosahu škol, apod.) a hned nyní zakázat v provozovnách právě výherní automaty a videoterminály.

Pište nám své názory a nápady na lenka.kotkova@top09praha13.cz.

Lenka Kotková

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme