Starosta David Vodrážka odmítl zveřejnit rozpočet investic

Klub zastupitelů TOP 09 bude na mimořádném zasedání zastupitelstva 12. dubna znovu navrhovat zveřejnění podrobného investičního rozpočtu a rozpočtového výhledu

6. 4. 2011

Zastupitelstvo Prahy 13 na svém březnovém zasedání projednávalo návrh rozpočtu městské části na rok 2011. Zastupitelé nedostali informace o finanční situaci obce ani o tom, kolik peněz už bylo utraceno z výnosů z prodeje majetku. Radnice předem zveřejnila jen polovinu rozpočtu, jeho výdaje ve výši 326 milionů korun jsou určené především na běžný provoz. Občané se tak mohli předem seznámit s navrhovanými „provozními“ výdaji městské části, popsanými detailně až na desetitisíce korun. Nedostali ale šanci se vyjádřit k nákladným investičním projektům. To je důsledek pokračování praxe zavedené v minulém volebním období, kdy začaly být utráceny stamiliony korun z výnosů z privatizace obecního majetku za pomoci paralelního schvalovacího systému, skrytého veřejnosti.

Pro klub zastupitelů TOP 09 nebylo přijatelné jednat o rozpočtu bez znalosti finanční situace městské části a bez zveřejnění plánovaných investic. Proto jsme navrhli, aby projednávání bylo odloženo a dokumenty doplněny. Ostatní zastupitelé se k našemu názoru nepřiklonili.

Za této situace jsme se pokusili prosadit, aby slabiny rozpočtu byly zmírněny jeho úpravami a uložením některých úkolů Radě. Navrhli jsme snížení celkové částky na odměny zastupitelům o 10% proti roku 2010. Návrh Rady, aby městská část vyplatila na této položce více peněz než v minulých letech, považujeme za nemorální. Náš protinávrh nebyl přijat. Navrhli jsme, aby rekreační zařízení Kozel nebylo financováno paušálně, ale aby se k němu obecní peníze dostávaly podle počtu žáků, seniorů a zaměstnanců obce, kteří je využijí. Navrhli jsme, aby peníze městské části, obhospodařované firmou Key Investments, budou-li vymoženy zpět, byly využity na výstavbu Domu pro seniory. Žádný z našich návrhů nenašel podporu dostatečného počtu zastupitelů.

Za nejvážnější slabiny rozpočtu považujeme skryté rozhodování o investicích a nejasnosti kolem finanční situace obce. Navrhli jsme, aby Rada zveřejnila rozpočtový výhled s informacemi o předpokládaném vývoji hospodaření. Tento triviální požadavek, který je jinde samozřejmostí, tady podpořilo pouze 13 zastupitelů – za TOP 09, VV, Stranu zelených a KSČM. Starosta dal před hlasováním slovně i výmluvnou gestikulací najevo, že je jednoznačně proti. Dostatečnou podporu nezískal ani náš návrh, aby záměry financování investičních projektů z výnosů z prodeje obecního majetku byly zveřejňovány stejně, jako se zveřejňují návrhy výdajů na běžný provoz. Proti hlasoval starosta i všichni místostarostové.

Přístup vedení Prahy 13 k rozpočtu je mezi pražskými městskými částmi raritou, je arogantní k právům občanů a rizikový pro hospodaření obce. Vyloučením veřejnosti z posuzování investičního rozpočtu vytváří radnice ideální podmínky pro financování méně potřebných nebo předražených projektů. Klub zastupitelů TOP 09 nepřestane prosazovat zveřejnění informací o finanční situaci městské části a o rozpočtu investičních projektů. Nejbližší příležitostí k tomu bude mimořádné zasedání zastupitelstva 12. dubna 2011, na kterém mají být projednávány akce financované z výnosů z privatizace obecních nemovitostí.

Kateřina Helikarová

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme