Podivná zakázka na Praze 13

Radnice Prahy 13 vypsala zakázku na zpracování dokumentu, který už před dvěma lety schválilo zastupitelstvo

6. 4. 2010 | 00:00

TOP 09 má ve svém volebním programu nástroje, které zjednoduší a zprůhlední postupy zadavatelů veřejných zakázek. Chceme, aby se o zakázky úspěšně ucházeli i ti podnikatelé, kteří jsou dnes skeptičtí a do výběrových řízení vypisovaných obcemi nebo státem raději vůbec nejdou.
Že je změna naléhavá, dokládá i praktický příklad Městské části Praha 13. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže publikoval minulý týden své rozhodnutí uložit radnici Prahy 13 pokutu za porušení zákona o veřejných zakázkách. Toto rozhodnutí bohužel nesplnilo svůj preventivní účel a Úřad městské části ve stejném týdnu vyhlásil zakázku, která nesplňuje důležitý princip veřejného zadávání, a to rovné zacházení s uchazeči. Zmíněná zakázka odporuje i zásadám rozumného hospodaření, především zásadě kupovat jen zboží a služby, které potřebujeme.
V pondělí 22.března zveřejnila radnice výzvu k podání nabídky na zakázku „Koncepce rozvoje Městské části". Pokud snad podnikatele v daném oboru zaujala nová obchodní příležitost a chystali se pracovat na nabídce, byli jistě zklamáni. Lhůta pro podání nabídek byla totiž stanovena tak, že případní uchazeči měli na zpracování pouhé tři dny. Povinnou součástí nabídek ale měly být dokumenty, které se stěží dají shromáždit rychleji než za dva tři týdny. Je zřejmé, že radnice vyhlásila zakázku způsobem, který přímo vylučuje rovný přístup potenciálních uchazečů.
Vypsaná zakázka má ještě jednu vadu, a to velmi vážnou. Podle výzvy má dodavatel pracovat na zakázce do října 2010 a výstupem má být vypracování Koncepce rozvoje Městské části. Praha 13 ale už střednědobou Koncepci rozvoje má, zastupitelstvo ji schválilo 12.prosince 2007 a aktualizovalo 15.dubna 2009.
Proč radnice vyhlásila soutěž na vypracování koncepce když už koncepci má? Proč neposkytla uchazečům přiměřený čas na zpracování nabídek?
Nabízejí se různá vysvětlení, TOP 09 v Praze 13 se bude o vývoj a efektivnost této zakázky nadále zajímat. Podle našeho názoru je třeba aktualizovat stávající koncepci, a to s využitím vlastních kapacit úřadu. Především ale je třeba zavést veřejně kontrolovatelný systém ověřování realizace koncepce, s jasně stanovenými odpovědnostmi úředníků a volených funkcionářů za splnění jednotlivých cílů.

Kateřina Helikarová

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme