29. 3. 2011

V těchto chvílích rozhoduje Ústavní soud o stížnosti malých stran na průběh voleb do zastupitelstva hlavního města Prahy na podzim 2010.

Jádro sporu je v tom, jak minulé vedení pražské radnice, složené jen z radních za ODS, rozdělilo hlavní město do volebních obvodů. Hned po podzimních komunálních volbách toto rozdělení napadly malé strany: Strana zelených, SNK, Evropští demokraté a Věci veřejné. Ti tvrdí, že rozparcelování metropole na sedm obvodů porušilo jejich práva a znemožnilo jim získat mandáty, na které měly nárok.

Způsob jakým představitelé ODS o výše zmíněném rozdělení rozhodli, rozhodně není nic nového pod sluncem. V roce 1812 vznikl pro takovou úmyslnou manipulaci s hranicemi volebních okrsků i terminus technicus – gerrymanderismus.

V uvedeném roce totiž pan Elbridger Gerry, guvernér za stát Massachusetts, ve snaze zvýšit pravděpodobnost výhry své strany v nadcházejících volbách, rozdělil volební okrsky takovým způsobem, že to bylo při pohledu na mapu do očí bijící. Vznikl takový útvar, který jednomu z politických komentátorů připomínal mloka (angl. salamander). Kombinací s příjmením guvernéra pak vznikl výše uvedený termín gerrymanderismus, který se používá dodnes.

Gerrymanderismus lze nejlépe využít v rámci většinového volebního systému, nicméně je použitelný, jak nám názorně předvedla pražská ODS i v rámci systému poměrného. Lze ho nejčastěji realizovat dvěma způsoby: buď rozdělením soupeřovy strany do co nejmenšího počtu volebních obvodů (packing), nebo jsou voliči protivné strany rozředěni do volebních obvodů tak, aby v nich tvořili těsnou menšinu (cracking).

Tím, že ODS rozparcelovala Prahu na více obvodů, fakticky zvýšila procentuální práh pro zisk zastupitelského křesla. Tím jednoznačně poškodila malé strany, protože přestože některé z nich celkově získaly více než 5% hlasů nutných pro vstup do zastupitelstva, fakticky na žádné zastupitelské křeslo nedosáhly.

Výsledek rozhodnutí Ústavního soudu nelze v tuto chvíli předjímat. Je možné, že nakonec rozhodne o tom, že takový postup je legální. Že je ovšem vysoce nemorální, je zřejmé všem soudným lidem již nyní.

Radek Dlesk

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme