18. 10. 2011

Bez většího zájmu médií proběhl v uplynulých měsících fakt, že exstarosta Prahy 1 za ODS, Filip Dvořák, vstoupil do oblastní organizace této strany na Praze 13.

Filip Dvořák je proslulý v poslední době zejména podezřelou kauzou nákupu nemovitostí v celkové hodnotě přes 33 milionů korun, které v posledních čtyřech letech údajně nakoupil jeho pětaosmdesátiletý otec v Praze a Špindlerově Mlýně - oblíbeném to místě schůzek smetánky ODS. Původ těchto peněz je více než nejasný a není zřejmé, kde by je jeho otec, který nemá jiné příjmy než důchod, mohl získat. Dvořák tuto kauzu nikdy nevysvětlil a to ani na naléhání špiček své strany, včetně jejich předsedy, Petra Nečase.

Ve stínu této kauzy poněkud zapadl fakt, že Filip Dvořák byl již v minulosti spojen s několika jinými kauzami, pro něž byl mimochodem vyšetřován i policií. V letech 1998 až 2002 byl Dvořák pražským radním. Z této funkce ale musel v červenci 2002 odstoupit. Údajně ze zdravotních důvodů. Nicméně se spekuluje, že pravým důvodem jeho nuceného odchodu byly kauzy s jeho jménem spojené.

Poprvé na sebe upozornil před zhruba deseti lety, když se údajně snažil s podporou radních v Praze 1 získat šestipokojový byt výměnou za byt v Provaznické ulici.

Asi nejznámější Dvořákovou kauzou z té doby pak bylo podezření, že chtěl koupit privatizovaný obecní byt od tehdy budoucí majitelky. Uživatelce údajně zaplatil hotově čtyřmilionové odstupné formou půjčky, aby z něj nemusela platit daň. Kde vzal tyto čtyři miliony, to nikdy nevysvětlil.

Tiskem proběhl i případ z roku 2001, kdy jeho otec nakoupil za poloviční cenu byt ve Špindlerově Mlýně od společnosti Navatyp, spojené s mnoha zakázkami, které tato firma pravidelně získávala od hlavního města, vedeného představiteli ODS, včetně Dvořáka juniora.

Dvořák se nezapomněl postarat ani o svou manželku. Praha 1 pod jeho vedením s ní ještě na poslední chvíli před tím, než se představitelé ODS museli z radnice poroučet, nezapomněla prodloužit výhodnou nájemní smlouvu pro její galerii až do roku 2015 s opcí na dalších pět let.

Ať už to bylo jakkoliv, pro ODS se jeho osoba na Praze 1 stala natolik neúnosnou, že raději zrušila celou tamní organizaci, jen aby se ho zbavila. Nicméně, Dvořák má zřejmě v ODS na Praze 13 natolik dobré konexe, že mu její zdejší představitelé umožnili, navzdory jeho špatné pověsti, aby se obratem zaregistroval zde.

Ať už zde hodlá provozovat nějaké aktivity osobně, či chce jen zdejším špičkám ODS radit, jak mohou jejich rodiče snadno a rychle zbohatnout, či nakoupit levně lukrativní nemovitosti, je zřejmé, že jeho příchod na Prahu 13 není pro zdejší občany dobrou zprávou.

Radek Dlesk

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme