Levice přebírá vládu nad Prahou 13

4. 12. 2010

Dne 25.11 2010 se uskutečnilo ustavující zasedání zastupitelstva Prahy 13. Došlo bohužel k tomu, čeho se velká část našich obyvatel obávala. Doposud vládnoucí garnitura ODS, která ztratila po říjnových volbách z vůle občanů svoji dosavadní dominantní pozici, stála před zásadním rozhodnutím. Co dál? Na jednu stranu se verbálně profiluje jako pravicová strana, na druhou stranu si chce udržet za každou cenu pod kontrolou finanční toky jež skrze radnici procházejí a nenechat si nikoho mluvit do svých lokálních aktivit a zájmů.

Není bohužel vůbec překvapivé, kterou variantu si nakonec místní představitelé ODS zvolili. Úplně stejnou jako jejich kamarádi z magistrátu. Nad zájmy občanů postavili své vlastní, přestali předstírat pravicovou orientaci a domluvili se na společné koalici s levicí. Došlo tak k tomu, že poprvé od pádu komunismu mají možnost spoluovládat naši, jinak tradičně pravicovou městskou část, pohrobci socialismu. Je proto nabíledni, že představitelé ČSSD se nabízené možnosti rádi chytili. A to i za tu cenu, že museli spolknout svou hrdost (pokud nějakou měli) a spojili se se svým teoreticky ideovým protivníkem, který je v uplynulých volebních obdobích soustavně verbálně napadal (viz například nominační projev D. Vodrážky na kongresu ODS dne 7.12.2008). Možnost podílu na moci v pravicové Praze byl pro ně příliš lákavým soustem, stejně jako v případě jejich kolegů v jiných městských částech a na magistrátu hlavního města. Do koalice s ODS rádi vstoupili i přesto, že při rozdělování důležitých postů byli relativně „odbyti" třemi místy v Radě a předsednictvím dvou výborů.

Jelikož se jak v ODS, tak i v ČSSD našli lidé, kteří s uvedenou koalicí nesouhlasili a představitelé uvedených stran si tak nemohli být jisti stoprocentní podporou svých zastupitelů, přičemž jejich spojení představovalo jen nejtěsnější možnou většinu, přibrali si do koalice uskupení Občanská koalice Prahy 13. Ta se může právem považovat za vítěze voleb co do získaných prebend, neboť její dva zastupitelé získali za odměnu dohromady 5 funkcí, včetně místa v Radě.

Velkým zklamáním pro mne osobně byl postoj představitelů (resp. představitelek) Strany zelených, které se po dohodě s ODS rozhodly, že budou v příštích čtyřech letech tvořit, dle svého vyjádření tzv. „konstruktivní opozici". Co si mám pod tímto termínem představit přesně nevím, ale každopádně za svou vstřícnost byly panem Vodrážkou odměněny funkcemi v několika výborech.

Tichou podporu podivné koalici na naší radnici přislíbili i komunisté, kteří hlasovali pro zvolení Davida Vodrážky starostou. Za odměnu obdržel jejich představitel vedení Kontrolního výboru, tedy pozici která bývá obvykle obsazována představitelem nejsilnější opoziční strany. Tedy alespoň ve slušných, demokraticky fungujících obcích.

Jedinou opravdovou opozicí, která nepřistoupila na kompromisy s oranžovo-modrou partičkou tak na Praze 13 zůstává TOP 09 a Věci Veřejné. Slibuji, že svou opoziční roli bude TOPka plnit důsledně a nepřestane ani v tomto volebním období upozorňovat na všechny nešvary a podivné praktiky radnice, ovládané touto podivnou koalicí.

 

 

Mandátů

Funkcí

Funkcí na člověka

OK P13

2

5

2,5

ČSSD

6

14

2,3

ODS

12

18

1,5

KSČM

2

3

1,5

SZ

3

4

1,3

VV

1

0

0,0

TOP 09

9

0

0,0

 

Radek Dlesk

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme